VIPS

Hips Vips så blir vardagen lite enklare för familjer

Familjebloggen

Få ditt barn att hjälpa till hemma

31 mar 2017

Få barnet att hjälpa till hemma

Först och främst finns det lite riktlinjer som vi måste ha i åtanke innan vi ber barnen hjälpa till hemma. Varför ber vi om det? Orkar vi inte själva göra det, eller handlar det om att få barnen att börja bli lite självgående, få självdisciplin och ta ansvar?
Hitta det som motiverar ditt barn till att hjälpa till utan tjat och gnäll. Ju mer vi tjatar kommer barnen att gnälla. Det är bättre att de är motiverade att genomföra det du ber om. Viktigt är att visa att du också hjälper till, så hela familjen är delaktiga. Det går inte att få barnen att självständigt genomföra allt vi ber dem om, du kommer behöva påminna. De kommer “glömma” och även försöka smita ibland.

De flesta barn tycker om tävlingar och vi föräldrar uppskattar att få hjälp hemma. Många av oss önskar att barnen kunde hjälpa till med att plocka undan leksaker, lägga tvätten rätt, hänga upp jackan, ställa skorna på rätt ställe och annat. Det kan även handla om att hjälpa till med dukning, ställa disken i diskhon eller diskmaskinen, duscha och borsta tänderna utan protest.

Poängjakten

Vi vill nu tipsa om något vi kallar Poängjakten. Poängjakten går att göra på jättemånga olika sätt, både på hur barnen samlar poäng, bonusar och vad priset är.

Barn tycker om att visa sig duktiga och om ni tillsammans kommer fram till vilken vardagssyssla som får vilka poäng och vad priset är, så kan ni tillsammans hjälpas åt utan tjat och gnäll. Det kan vara så enkelt som att 1 poäng omvandlas till 1 kr. Dock kan det vara bra att ha ett max-poängtak för att undvika ruinering av plånboken. Det kan vara så att barnet samlar poäng söndag-fredag för att sedan slippa hjälpa till på lördagen och få sitt “pris” i form av lördagsgodis. Det går självklart att göra ännu mer långsiktigt. Barnet kanske jättegärna vill ha något och då får barnet samla ett visst antal poäng för att få det. Antagligen så får ditt barn lördagsgodis ändå, men du får mer hjälp hemma på ett roligt sätt.

Innan ni börjar med poängjakten så måste ni prata igenom det och involvera barnet i poäng och prisbestämmelser. Om barnet inte tycker det är en bra idé så kommer det inte att fungera.

Oavsett om ni använder er av poängjakten eller andra sätt för att få barnen att hjälpa till hemma, kom ihåg att det är ett evighetsarbete som pågår till den dagen ditt barn flyttar hemifrån. Uppmuntra alltid ett positivt beteende. Visa att du uppskattar deras hjälp. Alla gillar en klapp på axeln och ett “bra jobbat!”.

 

När du ska anlita en barnvakt

31 mar 2017

Gör rätt val med barnpassning

Många föräldrar vill ha både karriär, ha en fritid och vara en super-mom eller super-dad. Men ibland räcker tiden inte till och det är helt okej. Det är mycket som tar vår tid och ibland går det inte att pussla ihop tiden hur mycket man än försöker.

Att anlita en barnvakt eller nanny är dock inte alltid hur lätt som helst. Ska man be grannen? grannens barn? någon nära släkting? Det är svårt att veta vem som är bäst lämpad för barnvaktsjobbet. Är det endast någon gång ibland så fungerar det jättebra med en nära vän eller släkting till barnet som de har förtroende för och känner sig trygga med. Men är det hjälp flera gånger i månaden så kan det vara tid att fundera på att ha en riktig barnvakt.

För alla inblandades skull så är det bäst att ha en och samma barnvakt vid kontinuerlig hjälp. Barnen bygger då upp en relation och förtroende för den nya barnvakten, skolan eller förskolan lär sig att känna igen barnvakten. Ni som föräldrar kan känna er trygga med att det är samma person som tar hand om era barn & är i ert hem och barnvakten bygger upp en bättre relation till barnen och kan bättre förstå era barn.

Men vad vill man ha ut av en barnvakt? Det är viktigt att veta vad ni faktiskt letar efter. Vill ni ha en barnvakt som bara finns till hands om barnen behöver henne eller honom vid passningen? Eller vill ni ha någon som aktiverar barnen? Barnvakter kan faktiskt vara olika. Vissa vill gärna vara med och leka eller aktivera barnen, medans andra gärna bara hänger i bakgrunden. Ingen av egenskaperna är mer rätt än den andra, det är helt enkelt så att människor är olika och vissa barn behöver mer uppmärksamhet av sin barnvakt än andra.

Det som ni alltid ska göra när ni anlitar en nanny eller barnvakt, är att vara säkra på att personen kan utföra en HLR vid behov. Att göra hjärt-lungräddning  på ett barn skiljer sig lite från att göra det på en vuxen, så anställ någon som har fått utbildning i det. De flesta seriösa barnpassningsföretagen utbildar sina anställda i detta.

Anställ en riktig barnvakt

Ska ni ha barnpassning kontinuerligt så anställ en riktig barnvakt från ett företag. Även fast det kanske kostar lite mer att anställa en riktig barnvakt via ett företag så är det värt det. Du vet då att betalningen sker på rätt sätt, skatt betalas som det ska, den anställde har ett anställningsavtal och du vet att du alltid får hjälp av företaget om det skulle vara något. Er barnvakt kan då dessutom HLR för barn. Företagen ber dessutom alltid om ett utdrag från polisen så du vet till hundra procent att den anställde inte förekommer i några domar.