VIPS

Hips Vips så blir vardagen lite enklare för familjer

Aktivera Barnen

Med alla olika barnkanaler på TV, onlinetjänster som Netflix, Viaplay och liknande så finns det massor av sätt som barn kan hålla sig sysselsatta. Men vi vill även att barnen ska aktivera sig mer och inte spendera all tid vid teknik.

“Det var bättre förr..”

Den har vi hört förut. Vi som är vuxna idag växte upp utan massor med barnkanaler på tv:n och utan surfplattan med spel och ännu mer film och serier. Men surfplattan är inte bara för nöjes skull. Det finns hundratals appar som barnen kan lära sig ifrån. Det är allt från hur man skriver alfabetet till att börja stava, skriva och även lära sig engelska. Men för dig som vill att barnen ska lägga ner surfplattan ett tag har vi lite bra tips på hur du kan aktivera barnen!

Skapa en Lek-Bok

En lekbok är en bok ni gör tillsammans. Ni behöver inte mer än ett fint anteckningsblock eller en vanlig pärm. Skriv ner era lekar och sätt in de i pärmen. Låt barnet dekorera pärmen eller anteckningsblocket efter smak.

Lekboken kommer att vara full med roliga lekar och aktiviteter när fantasin tryter. Ni kan även kategorisera lekarna så det blir lättare att hitta inspiration. Exempel på kategorier kan vara:

  • Ensamlekar
  • Lekar för två
  • Grupplekar
  • Kortspel
  • Utomhuslekar
  • Inomhuslekar

Ni själva väljer såklart hur många kategorier just er lekbok ska ha. Vill ni gå all-in så skriver ni vilka tillbehör som behövs och lek-instruktioner. Har ni möjlighet så ta bilder när barnen leker och sätt in i er bok. Lekboken är perfekt att påminna om när barnen har tråkigt och inte vet vad de ska hitta på.

Börja på en sport eller aktivitet

Barn tycker om att träffa andra barn och få lära känna nya kompisar. Att börja på barngympa kan vara en bra start. De finns även för de allra yngsta och för äldre barn. De finns även sång-, musik- och körklasser för barn som inte vill börja på någon sport. Men det är viktigt för barn att ha en hobby där de får komma ut och träffa andra barn. Att träffa nya barn är väldigt stimulerande och utvecklande. De lär sig att alla barn är olika och de får öva på sina sociala förmågor. Det kan även vara kul för er föräldrar att komma ut och träffa andra föräldrar.

Billiga och Gratis aktiviteter

Det behöver inte alltid kosta en förmögenhet att aktivera barn. Vissa sporter och aktiviteter kostar självklart mer i och med att det är medlemsavgifter, kostnader för utrustning och liknande. Men det finns också massor med gratis och billiga aktiviteter för den som letar lite. Ofta räcker det att googla runt lite för att få tips på prisvänliga och gratis aktiviteter för barn. Bara att gå till parken, en fotbollsplan eller en skolgård under helgtid så finns det massor med gratis aktiviteter för barnen. Det enda ni behöver är en boll eller fika med er.


Vi kommer skriva mer tips i vår Familjeblogg om just hur du kan aktivera dina barn.