VIPS

Hips Vips så blir vardagen lite enklare för familjer

Blogg

Vilka klimatsmarta val kan man göra?

19 sep 2020

Vilka klimatsmarta val kan man göra - hur kan man hjälpa till att bromsa den negativa utvecklingen gällande vårt klimat? I dessa tider så söker de flesta av oss vägar att bidra till en bättre värld; vi vet att man tillsammans - genom gemensamma krafter och ansträngning även i det lilla - kan göra en stor skillnad. Det behöver inte handla om några större uppoffringar. Varje liten detalj kan i det långa loppet ha en stor, positiv påverkan.

Vad kan du göra? I vissa fall kan det kännas hopplöst. Världen står inför randen av en katastrof och även om man själv vill bidra så står man handfallen inför det faktum att världens ledare verkar rycka på axlarna åt allting. Om inte de vill bidra - varför ska då alla andra skjuta in sina polletter i potten? Det här kommer att ändras.

Redan nu ser man att jättarna håller på att vackla; situationen är ohållbar - att man varje fredag kan se gigantiska klimatprotester världen över går inte att ignorera och borsta bort. Anförda av Greta Thunberg - Årets Person av Time Magazine - så går ungdomar världen över ur huse för att få till en förändring. Det är deras värld och det talar för att denna tungrodda skuta ska kunna vändas. Till dess: håll ut, bidra och dra ditt strå till stacken!

Här är några saker du kan göra

Vi tänkte rada upp en lista på klimatsmarta val som är möjliga att göra och som inte kräver någon större uppoffring. Det handlar mycket om att ändra sina vanor, att tänka sig för och vara beredd att göra små justeringar i sina dagliga rutiner. Många av tipsen har dessutom en annan uppsida och detta i form av att man kan få en bättre ekonomi. Det är alltid en incitament som brukar fungera.

Kanske är det också slutligen det som kommer att skapa den stora omställningen som vi alla väntar på från världens ledare? Så länge de fortfarande tjänar pengar på olja, kol och annan icke-förnybar energi så kommer det att fortsätta. De nya innovationerna väntar runt hörnet; nu gäller det bara att göra dessa lönsamma också.

 • Sopsortera. Det är något som vi i Sverige är bra på - men man kan alltid bli bättre. Har du problem med att placera alla saker i de givna kärlen så finns det smarta lösningar som förenklar processen. IKEA har bland annat många yteffektiva kärl som rymmer väldigt mycket skräp. Gör det till en vana att åka med dina sopor mer frekvent, då blir det lättare att hålla efter.
 • Sluta med läsk och vatten från affären. Sverige är lite av en paradox i den här frågan. Vi har ett av världens absolut bästa system vad gäller kranvatten och vi kan dricka direkt från våra hem utan att behöva rena någonting. Trots detta så köper vi mest vatten per capita. Det är inte bara dumt för miljön - det är otroligt korkat även för privatekonomin. Investera i en sodastreamer och använd en flaska av metall. Genom detta så kommer plasten att fasas ut och du kommer att tjäna pengar på köpet. Säg att en sodastream kostar omkring 600 kronor. Det krävs inte särskilt många besök på Pressbyrån för att köpa vatten a´25 kronor flaskan för att nå den summan, eller hur?
 • Cykla. I ärlighetens namn: hur många gånger tar du bilen i onödan? Många resor sker av vana och av lättja snarare än av ett absolut behov. Vi har all förståelse för att man måste ta bilen i vissa lägen - för en del så handlar det om en livsviktighet för att kunna arbeta. Men, i större städer finns det andra alternativ i form av kollektivtrafik, cykelvägar och där man dessutom kan anmäla sig till en bilpool om man måste ha en bil vid något tillfälle. Det här sparar du pengar på och får på köpet lite bättre flås!
 • Matlådor. Vi lagar för stora portioner och det bidrar till att Sverige är en av de största producenterna av matsvinn. Dagligen kastar vi flera ton mat och det är inte direkt smickrande. Lösningen är enkel. Ta med matlådor till jobbet. Frys in mat i hemmet. Du kommer alltid ha tillgång till mat som du gjort själv och du kommer därtill att spara pengar. Hur mycket kostar en lunch på stan och vad innehåller den? Ta kontroll över vad du stoppar i dig och spara tusenlappar varje månad. Matlådor minskar definitivt matsvinnet och kan du även lära dig att handla efter behov snarare än lust så finns det ytterligare ett sätt att bidra till en bättre miljö. Handla inte mer än du behöver och testa gärna matkassar eller att storhandla efter en färdig lista.

Vardagshjälp för familjer

17 sep 2020

Ibland kör familjelivets vardagspussel ihop sig. Det kan röra sig om jobb eller fritidsaktiviteter som inte går att flytta på. Kanske är ordinarie barnvakten sjuk? Då finns det en lösning!

Med barn i familjen kan man känna att ekorrhjulet snurrar på. Det är köttbullar och pannkakor, Bolibompa och regnkläder omvartannat. Oftast är familjelivet ganska härligt och roligt. Ibland behöver man dock en andningspaus hur mycket man än älskar sina guldklimpar. Tänk att få ta med den andra föräldern ut på en promenad eller en middag på stan! Det behövs inte mycket för att få ny energi och bara få prata vuxna emellan.

Om det beordrats övertid på jobbet, vem skall hämta barnen? Det finns många gånger som man önskar att man kunde dela på sig själv. Ibland är svaret på vem som skall ta hand om barnen enklare än man tror: professionell barnpassning, ett tryggt val för både föräldrar och barn.

Vem skall passa barnen?

Att ta in en utomstående barnpassare är inte helt enkelt. Många gånger väljer man en bekant person som både man själv och barnen känner - till exempel mormor eller farmor. Dock är det idag många som bytt bostadsort en eller flera gånger. Detta göra att den närmsta släkten bor många mil bort och inte kan rycka in hur som helst. Den umgängeskrets man har är kanske i samma situation och har inte möjlighet att ta sig an några extrabarn.

Då kontaktar man en av de professionella barnvakterna! När man kontaktar en firma med barnvakter så får man först berätta vilka behov man har. En del behöver kanske bara barnvakt någon enstaka kväll medan andra behöver det på en mer regelbunden och schemalagd basis. Varje familj har olika behov.

Utbildade barnvakter

Efter att man fått kontakt med en firma som känns bra så matchar de familjen med en eller flera barnvakter. Det är ju inte bara att kasta in en vilt främmande person i hushållet. Som förälder vill man gärna känna en viss personkemi mellan sig och barnvakten. Dessutom skall även barnen fungera med den nya personen. När det gäller barnpassning i storstäder som Stockholm finns det barnvakter som utöver svenska även talar andra språk. Självklart har barnvakterna adekvat utbildning, samt att de kan visa upp ett utdrag ur polisens belastningsregister. Det skall alltid kännas tryggt och bra när man anlitar någon som tar hand om ens barn i hemmet. Om man uppfyller villkoren för RUT-avdrag så får man självklart utnyttja detta.

Innebörden av ensam vårdnad

15 sep 2020

Många tar fel på begreppet ensam vårdnad. Det betyder att den enda föräldern bär fullt ansvar för beslut gällande barnens fostran. Den andra föräldern behåller rätten att träffa barnen.

Det juridiska begreppet ensam vårdnad är något som ofta tolkas fel av de som sitter i skilsmässa. Ensam vårdnad betyder inte att den ena föräldern fråntar den andra rätten till umgänge. Begreppet betyder att vårdnadshavaren bär allt ansvar och tar samtliga juridiska beslut gällande gemensamma barn när det kommer till val av skola, fritidsaktiviteter, fostran, omvårdnad med mera. Den andra föräldern behåller sin rätt att få träffa barnet. Vårdnadshavarens skyldighet är att garantera en trygg tillvaro och se till att barnet inte utsätts för mobbning eller kränkning. Barnets hälsa och dagliga behov är helt och hållet vårdnadshavarens ansvar.

Att ansöka om ensam vårdnad

I Sverige är det vanligast att få gemensam vårdnad vid en skilsmässa. Ibland händer det dock att den ena föräldern ansöker om ensam vårdnad. Då oftast i samband med en skilsmässan där kommunikation och samarbete föräldrarna emellan inte fungerar smidigt. En annan viktig faktor är förälderns förmåga att ta hand om barnet. Om missbruk, psykisk ohälsa eller våldsamma utbrott är registrerade så bör den andre föräldern ansöka om ensam vårdnad.

Processen påbörjas med en diskussion där orsaken för ansökan förklaras. Här rekommenderas det att en advokat är närvarande. Helst ska båda föräldrarna ska träffas tillsammans med varsin representerande advokat. Barnets bästa ligger alltid i fokus och är något som tas hänsyn till under hela processen. En ensam vårdnad godkänns om det ses som den bästa lösningen för parets barn.

Umgängesrätt vid ensam vårdnad

Som tidigare nämnt betyder inte ensam vårdnad att föräldern fråntas rätten till att träffa sina barn. Med andra ord får barnet träffa båda sina föräldrar regelbundet. Juridiskt kallas dessa träffar för umgängesrätt. Barnets egna synpunkter är något som allt mer tas hänsyn till. Ifall hen absolut inte vill träffa en av sina föräldrar så görs inte detta mot barnets vilja oavsett om annat har bestämts under vårdnadstvistens gång.

Vid kommunikationsproblem föräldrar emellan eller vid en fastslagen ensam vårdnad är det bäst att sammanställa och skriva under ett individuellt umgängesavtal. Där anges det hur umgänget lagts upp. Ett sådant avtal kan godkännas av socialnämnden. Det har nämligen samma rättsliga verkan som en dom i tingsrätten.

Oavsett hur parets förhållande ser ut och hur de själva vill lägga upp umgänget bör man alltid tänka på vad som är bäst för barnet.

Så undviker du att halka

14 sep 2020

Olyckan kan inträffa när som helst och utan förvarning; men den kan undvikas genom att agera i ett förebyggande syfte - så undviker du att halka. I Sverige så har vi ett halvår som är opålitligt sett till väderleken. Under höst och vår kan kalla nätter blandas med varmare dagar. Under vintern kan det vara kallt genom hela dygnet. Att klä sig rätt handlar om mer än att bara bli varm och att undvika att bli blöt. Man kan även klä sig för att slippa skada sig i samband med halka.

Halka, blixthalka, den förödande isfläcken dold under lite pudrig nysnö… Det finns många sätt att halka på och gemensamt oavsett är att det sällan blir speciellt bra i samband med landningen. Man är inte beredd, man hinner inte reagera och plötsligt ligger man där på backen med smärtor i kroppen.

Klarar man sig hyfsat så är det svanskotan som tar smällen, vill dte sig riktigt illa så kan det handla om riktiga benbrott. Att bryta exempelvis handleden är inte ovanligt och här ska vi även säga att många äldre drabbas av brutna lårbenshalsar i samband med halkolyckor. Vi tänkte försöka rädda upp situationen och detta genom att ge några tips kring hur man man undvika att halka.

Tänk på väder, vind och skor

Det är främst äldre som drabbas av halkolyckor. Smällen blir ofta värre i och med att deras kroppar inte har samma flexibilitet och rörlighet som finns hos exempelvis barn. Därför är våra tips mest användbara för äldre personer och vi hoppas av vi kan avhjälpa en hel del skador genom dessa. Kom även ihåg att det bästa tipset är att stanna inomhus. Handlar det om en extremt kall natt och där det sedan kommer nysnö så kanske man kan uträtta vissa ärenden dagen efter.

 • Använd halkskydd. Halkskydd är den smidigaste lösningen för att hålla balansen på ett halt underlag. Halkskydd finns i alla storlekar och passar de flesta skor. Det går även att välja modeller som passar häl, tår eller som sitter mitt på foten. Här skulle vi rekommendera hälen. Det är den vi sätter ned först då vi går och genom ett halkskydd fokuserat där så kan man köpa sig tid att reagera på halkan. Då vi går sätter vi en stor kraft på en liten yta - det är därför som fallet kan bli så brutalt då vi halkar. Kan man ta bort halkrisken från den yta som först nuddar marken så är också mycket vunnet. Fokus på hälarna!
 • Gå rätt. Korta steg är bäst. Går man med korta steg med lite luft mellan fot och underlag så är det mindre risk att halka. Böjer man lätt på knäna så minimeras risken ytterligare. Försök även att hålla en jämn hastighet. Det är när man ökar tempo eller stannar upp som man normalt halkar.
 • Se på väderprognosen. Som sagt; vissa dagar gör man bäst i att hålla sig inomhus. Försök att kolla vädret innan du går ut. Idag finns appar som gör att man kan hålla sig a´jour på ett tydligare sätt.
 • Se upp för vissa ytor. Brunnslock blir ofta hala, likaså gäller vita linjer vid exempelvis övergångsställen. Andra halare områden är svaga lutningar och exempelvis broar som går över vatten. Även viadukter kan bli väldigt hala. Har du en stenbeläggning att passera - exempelvis vid entrén till livsmedelsbutiken - så bör du vara på din vakt: de kan bli riktigt hala.
 • Ring! Kolla upp med kommunen om hur de parerar halka. Har de sandat eller grusat gångvägar och trottoarer? Är skottningen igång och så vidare. De har ett ansvar och du som medborgare kan ligga på lite extra i dessa frågor. Du betalar trots allt skatt, eller hur?
 • Övriga hjälpmedel. Ett par stavar kan vara en bra lösning. Rejäla skor en annan. Det senare är en uppmaning till yngre. Är det halt ute så kan du inte gå omkring med sneakers och förvänta dig att hålla balansen. Vintern är en årstid för rejäla skor i allmänhet och kängor i synnerhet.

Man kan aldrig få för mycket tårta

8 sep 2020

Det finns alltid dagar för tårtor. Födelsedagar, studentfiranden, konfirmationer, bröllop eller vad som helst. Varför inte bara för att det är gott? Tårtor är en tidlös fika för alla.

Jordgubbstårtor, rulltårtor, prinsesstårtor och glasstårtor. Det är bara några exempel på tårtor som direkt får det att vattnas i munnen bara vid blotta tanken. Till och med kanske enbart av att man sätter ordet vid sina läppar kan man riktigt känna den mäktiga grädden på tungan. Det är nog få som inte blir riktigt glada av en tårta. Den finns en positiv symbolik i tårtan som är mer eller mindre ett obligatoriskt inslag när det vankas födelsedagskalas eller firande av annat slag. Tårtor äter man i positiva sammanhang. Men man kan ju faktiskt äta tårta även av flera anledningar. Att det är gott är ett värde i sig som bara det borde vara skäl till att äta tårta.

Överraskningarnas bakelse

Om man vill överraska någon med ett särskilt bakverk så är tårtan egentligen om inte det enda så åtminstone det bästa valet. Det behöver inte vara en födelsedagstårta. Kanske vill chefen på kontoret överraska sina anställda och lyfta humöret på arbetsplatsen en grå och tråkig oktobertisdag? Då passar det utmärkt med lite tårta!

Det roliga med tårtor är att det finns så många bagerier som specialiserar sig på tårtor. Inte minst kan man beställa tårtor i Stockholm i alla möjliga mönster och former. Det innebär att man kan anpassa tårtan efter ett tema. Ska ni ha barnkalas med cowboy-tema? Varför då inte till exempel beställa en tårta i form av en cowboyhatt!

Tårtan gör dig populär på jobbet

Man behöver med andra ord inte vara någon expert på bakning eller vara händig överhuvudtaget i köket för att få avnjuta tårtkreativiteten. I somliga fall förstår man knappt hur bagarna bär sig åt. Någonting som blivit mycket populärt på senare år är att fotografier avbildas på tårtor. Ett uppfriskande sätt att fira kalas på, och det bli garanterat diskussion om vem som ska äta farmors huvud på tårtan när ni firar hennes 90-årsdag!

Med den nya tårtkreativiteten finns det verkligen tårtor för alla. Även för dig som är vegan, glutenallergiker eller laktosintolerant. Bagarna löser någonting även för den med känslig mage. Varför inte ta och överraska dina kollegor på jobbet med en tårta till fikat redan på måndag? Det blir garanterat veckans höjdpunkt för alla inblandade!

Behöver du barnvakt i Stockholm?

22 aug 2020

Ibland är det stressigt att hinna med livet samtidigt som barnen inte ska komma i kläm. Då kan det vara skönt att avlastas med en barnvakt. Läs mer om tillgängliga barnvakter i Stockholm.

Det finns nog inte en förälder i världen som inte skulle skriva under på att livet förändrades radikalt i samma stund som de välsignades med ett barn. Plötsligt hade man ett ansvar som aldrig förr och den fritid man var van vid var som bortflugen. Inte längre kunde man utan komplikationer ta ett par after work-öl på Södermalm. Fotbollsföräldrar kunde inte längre följa AIK, Hammarby eller Djurgårdens matcher på plats i den mån de kunde tidigare. Att gå på stan och spontant umgås med vänner man sprungit på kring Sergels torg var bara att glömma. Den spontana livsstilen var utbytt mot ett liv av blöjbyten, lek och uppfostran samt hämtning och lämning. Det är inte konstigt att man ibland behöver avlastning. Därför kan det vara en god idé att då och då se sig om efter en pålitlig barnvakt.

Alla har inte en självklar barnvakt

Det är ingen hemlighet att det är krävande att vara förälder. Inte minst testas tålamodet. För att vara den bästa föräldern man kan vara krävs därför ofta att man kan få lite avlastning. På så sätt hinner man få lite egentid, ladda batterierna och få variation. Men då krävs det också att man har en barnvakt, inte minst om det är små barn.

Alla har inte lyxen att ha en mormor, farbror, kusin eller annan slä kting eller vän i ens närhet som kan ställa upp och passa barnen då och då. Och även om man har det kanske de bor långt från Stockholm där ni håller hus.

Fråga en ansvarsfull barnvakt

Är det så att man inte har någon släkting eller vän i stockholmstrakten att fråga om barnvaktshjälp måste man alltså be någon man inte känner. Och då vill man nog inte fråga vem som helst. Barnvakten ska vara någon man är trygg med, och som framför allt barnen känner sig trygga med.

Man vill gärna att det är en ansvarsfull person med erfarenhet av barn. Även kemin är såklart viktigt. Att barnet trivs med sin barnvakt gör att du bättre kan slappna av under tiden du är barnfri. Därför finns det idag tjänster på nätet som erbjuder säkra och pålitliga barnvakter åt föräldrar som annars inte får ihop livspusslet.

Vad är en vårdnadstvist?

3 aug 2020

En vårdnadstvist är en rättslig process som behandlar vem som ska ha vårdnad över gemensamma barn vid en skilsmässa. Om föräldrarna inte är överens kan ärendet avgöras i domstol.

Vårdnadstvister är något relativt vanligt i Sverige. Dessa kan uppstå ifall föräldrarna inte är överens om vem som ska ha vårdnaden över barnen efter en skilsmässa. I Sverige är utgångsläget att båda föräldrarna ska ha vårdnad över sina barn, så kallad gemensamma vårdnad. Detta betyder att båda två fattar beslut som rör barnen eller barnet angående frågor kring boende, semester eller skolgång. En skilsmässa kan göra att det blir allt svårare att ta gemensamma beslut om barnen, speciellt när föräldrarna inte lever tillsammans längre. Då kan det lätt uppstå vårdnadstvister.

I Sverige anses gemensam vårdnad som bästa lösningen för ett barn. Uppstår det dock konflikter vid en sådan utgång så är det kanske bäst att hitta en bättre lösning, speciellt om föräldrarna inte är eniga i många frågor.

5 viktiga punkter angående svenska vårdnadstvister

Vad bör du veta om vårdnadstvister? För det första utgår alltid svensk domstol från att föräldrarna ska försöka ha gemensam vårdnad. Vid vårdnadstvister utgår domstolen utifrån vad som kommer att vara bäst för barnet. Ett bra exempel är att låta barnet bo hos båda föräldrarna eller att den ena föräldern får ensam vårdnad. Visserligen tar även domstolen hänsyn till barnets egen vilja. Dock är den inte avgörande. Ju äldre barnet är, desto större hänsyn tas till deras preferenser och önskemål. Barnet har rätt till att ha kontakt och spendera tid med både föräldrarna. En domstol beslutar inte alltid om gemensam vårdnad eller växelvist boende även om barnet har rätt till kontakt med bägge föräldrarna.

Viktiga punkter vid beslut om vårdnadstvist

När en domstol tar beslut i en vårdnadstvist finns det några grundläggande punkter som den tar hänsyn till. För att föräldrarna ska ha en gemensam vårdnad måste de visa att de är redo att kommunicera och ta beslut kring barnets behov på ett konfliktfritt sätt. Om en förälder hindrar barnet från att träffa sin andra förälder kan det ses som ett umgängessabotage. Rätten ser strängt på sådana typer av beteenden och det gynnar inte den skyldige föräldern vid en vårdnadstvist. Om båda föräldrar vägrar gemensam vårdnad får rätten ta ett beslut i frågan. Rätten tar alltid vara på barnets intresse och tar beslut utifrån vad som är bäst för dess psykiska och fysiska hälsa.

Viktigt med utbildad personal inom neuropsykiatriska funktionshinder

17 jul 2020

Utbildning är viktigt, både för de som ska undervisas och för de som ska undervisa. Barn med olika funktionsvariationer kräver egentligen inte mer än andra barn, men det krävs mer av personalen.

Få lärare har kunskap och utbildning nog att kunna tillgodose de behov som barn med NPF-problematik har. Det är viktigt inte bara för barnen men också för de lärare som ska undervisa att det finns kunskap och en hanteringsplan för olika situationer som kan uppstå. Nuförtiden finns det inlagt på schemat i lärarutbildningen att lära sig om neuropsykiatriska diagnoser och hur man ska arbeta med elever som har dessa. Detta är viktig kunskap som man kommer ha användning av oavsett vilken typ av skola man sedan väljer att arbeta på. Som lärare är man där för att hjälpa barnen till en fullvärdig utbildning, och det borde sättas i främsta rummet oavsett skola.

Krav på lugn och ro i studiemiljö

Det finns idag specialinriktade skolor som bara tar in barn och ungdomar med diagnoser inom NPF-spektrat och det finns även många av dessa barn på vanliga skolor. Att veta hur dessa barn vill ha det eller hur de behöver ha det för att de ska kunna fungera och klara av sin utbildning är väldigt viktigt. Många barn som inte får den utbildning de behöver på grund av sin NPF-diagnos hamnar ofta snett eller får inte till sig den information som lärs ut eftersom de inte förstår. Barn med NPF-diagnoser kräver ofta lugnare miljöer utan stök och prat från andra runt omkring sig. Dessa behov kan vara svårt att tillgodose i ett vanligt klassrum med trettio elever.

Anpassade skolor för barn med NPF-diagnoser

Det finns så kallade NPF-skolor som bara tar emot elever med diagnoser inom NPF-spektrat. En NPF-skola görs med mindre klasser och blir på så vis lugnare och mer lätthanterliga för de elever som behöver lugn och ro när de studerar. Hela arbetssättet är upplagt på ett sådant sätt att det ska passa varje individuell elev och deras olika svårigheter. Det är faktiskt så att ingen människa är den andra lik och detsamma gäller ju människor med NPF-diagnoser. Alla har vi olika behov och behöver ta till olika arbetssätt för att fungera i en skolmiljö. Att se till barnens bästa på en individnivå är det allra viktigaste, och så borde det faktiskt fungera oavsett vilken typ av skola det är man är går på.

Behöver du sälja din bil i Stockholm?

16 apr 2020

Är det så att du äger en gammal bil och att du är sugen på att sälja bil i Stockholm? Antingen säljer man sin bil till någon bekant som behöver köpa en bil, eller så säljer man den på Blocket. Men får man verkligen det pris som man vill för sin bil? Det finns även andra sätt att sälja sin bil på. Här presenterar vi ett nytt sådant sätt.

Det finns så kallade bil-mäklare som kan hjälpa en att sälja sin bil. På liknande sätt som när man ska sälja sin bostad kan man ta kontakt med en mäklare som säljer bilen åt en. Mäklaren tittar då på bilen, ungefär som när hon, eller han gör en bostadsvärdering och ger ett uppskattat pris. Mäklaren tar sedan ett pris för att sälja bilen. När du sedan accepterar det pris som köparen är beredd att betala för den så får du betalt.

Så fungerar det

En mäklare som agerar som mellanhand åt dig, kommer och gör en värdering av bilen. Har du en så pass gammal bil att den inte kommer att täcka kostnaden för mäklarens eget pris för tjänsten är det bättre att sälja den på egen hand, men får du mer än 10.000 kronor för den, kan det löna sig för dig att låta mäklaren sälja den åt dig. Annars kan du leta upp en bilhandlare som är beredd att köpa bilen av dig och som sedan säljer den vidare. Det kan löna sig att vända sig till en bilhandlare om du dessutom vill köpa en ny bil. Då kan den gamla bilen säljas som en del av priset för den nya.

Mäklaren tar hand om försäljningen

Om du vill slippa alla omkostnader för annonsering, biltvätt och tiden som det kommer att ta, att visa upp den för alla intresserade men inte vill sälja den till en bilhandlare som troligtvis vill köpa den för lägsta tänkbara pris, så är det bättre att vända sig till en "bil-mäklare" som tar på sig ansvaret för att bilen faktiskt blir såld och till det pris som du önskar. Den "bil-mäklaren" är då en duktig försäljare som ser till så att din bil blir såld till det pris som du önskar. Precis som vid en bostadsförsäljning har en "bil-mäklare" kontakter och annonsytor som andra saknar och som kan underlätta för den som vill sälja sin bil till det pris som man önskar.

Behöver du flyttstädning i Uppsala?

26 feb 2020

Letar du efter en städfirma som kan ordna med en flyttstädning i Uppsala? Om det är i Uppsalatrakten som du ska flytta är det ju mest praktiskt att hitta din städfirma just i Uppsala. Det finns över 100 flytt- eller städfirmor som kan erbjuda flyttstädning till någon som antingen ska flytta inom, utur eller till Uppsala. Så vad ska man tänka på när man ska välja en städfirma som kommer och utför flyttstädningen åt en? Här tar vi upp några bra saker att tänka på.

När man ska välja en städfirma, oavsett om det är för ens hemstädning, storstädning eller ens flyttstädninge så bör man välja den som är bäst helt enkelt. Man vill ju helst få städare som lyssnar på ens önskemål. Som bryr sig om ens saker och som är rädd om dem. Man bjuder ju in främmande människor som kanske ska rota runt bland ens tillhörigheter. Dessutom kanske man inte kan vara närvarande när de städar, då vill det till att man kan lita på dem som ska städa.

1. Ta referenser

Bland det första som man bör göra är att ta referenser på dem som man funderar på att anlita. Gör man det så vet man att man kan lita på dem. När man har tagit referenser kan man känna sig lugn med att det är ett bra städföretag och att de har varit bra mot anda kunder, ger en god chans att de är bra även för dig att anlita.

2. Välj kollektivavtal

Som kund är man en viktig person. Man är ju med om att se till så att det ekonomiska hjulet i samhället fortsätter snurra. Då kan man ta visst ansvar för att de städare som man anlitar har det bra och får den lön, sjuklön och pension som de behöver. Man kan vara en medveten konsument och kund genom att anlita flytt- eller städfirma som har kollektivavtal med sina städare och tar ansvar för dem på det sättet.

3. Välj ansvarsförsäkring

Det är även bra att välja en flytt- eller städfirma som har försäkrings för sina städare. Skulle något hända, då är det inte kunden som råkar ut för att behöva stå för en sådan kostnad. I stället tar företaget hand om den extra kostnaden ifall att något skulle hända; en olycka, en skada eller något annat som skulle kunna medföra en extra kostnad. Om man väljer rätt flytt- eller städfirma till flyttstädningen kan man eliminera obehagliga överraskningar.

Minska arbetsbördan vid flytt

6 feb 2020

Har du flyttat förut? När man är ung, och ska flytta för första gången, är det oftast hemifrån som man flyttar. Det är inte så bökigt, utan oftast är det bara en resväska som man ta med sig hemifrån. Kanske tar man någon kär möbel med sig, men sällan är det ett helt hem som man ska flytta när man gör det första gången.

När man sedan blir vuxen, arbetar och får en regelbunden lön och inkomst så kanske man samlar på sig en hel del möbler och saker. Då är flytten också så mycket större. Har man sedan bott länge i sin bostad, så blir en flytt så mycket mer att ta hand om. Det blir fler saker att packa, fler möbler att skruva isär, och mer att göra helt enkelt.

Så här flyttar du smidigast

Om alla kunde anlita företag för flytten och kunde betala, så vore väl det mest smidiga. Men alla kanske inte har råd att anlita företag som kommer och flyttar alla ens saker. Då kanske man måste göra det själv så att flytten blir så smidig och undvika kaos. Här är en checklista som kan hjälpa en.

 1. Boka flyttfirma eller flyttbil. Det gäller att boka sin firma eller bil som man behöver exakt det datum som man vill kunna flytta den dag och det datum som man önskar. Det är en huggsexa att få just det datum som man önskar om man vill flytta under början eller slutet på en månad. Alla vill flytta då, nämligen. Så ska man flytta, gäller det att boka sin flyttfirma eller flyttbil så snart som du vet vilket datum du ska flytta.
 2. Boka flyttstädning. På samma sätt som man boka flyttfirman eller flyttbilen så bör man boka flyttstädningsfirma när man vet att man kommer att behöva flyttstäda sin gamla bostad. Även en städfirma kan bli uppbokad under början eller slutet av en månad och då kan det vara viktigt att boka den i tid.
 3. Börja packa i tid. Man kan börja packa i god tid innan flytten. Den som tror att man bara kan packa precis innan man ska flytta, tror fel. Man kan gott och väl börja med alla saker som man så sällan behöver; alla saker i garaget, förrådet eller längst in i garderoberna. Dem behöver man sällan. Dessutom kan man städa där i god tid, så slipper man glömma att rengöra de utrymmena.
 4. Flyttstäda när bostaden är tom. När man sedan har packat alla saker, och flyttfirman har tagit hand om allt så kan man flyttstäda, vilket är lättare att göra när hela bostaden är tom.
 5. Fråga släkt och vänner om bärhjälp. Vill man inte anltia en flyttfirma så bör man fråga sina vänner, släkten, bekanta och andra som kanske kan komma och hjälpa en bära ut allt. Om inte, bör man anlita en flyttfirma som kommer och gör det åt en.

När man äger bostad i Nyköping

26 dec 2019

Bor du i den trevliga staden Nyköping? Nyköping påminner en del om staden där Pippi Långstrump en gång bodde, eller hur var det nu? Hon finns ju inte på riktigt, men man kan gott och väl tänka sig henne ändå bo i en av villorna i Nyköpings utkanter. Man kan föreställa sig Annika och Tommy bor något kvarter från hennes vita villa längs Stockholmsvägen, Frödingsgatan eller Runebergsgatan. Nyköping som ligger längs Europaväg 4 söder om Trosa, Södertälje och Stockholm. De som reser mellan Stockholm och Göteborg brukar åka via alla de små köpingar i mellansverige som till exempel Nyköping, Norrköping, Linköping och Jönköping.

Nyköping – en gång säte för politiska omvälvningar 

De flesta känner till Nyköpings gästabud; då hertigarna Erik och Valdemar Magnusson fängslades av sin bror Birger och som blev kung. På slottet satt fler fångar, som även Valdemar Birgersson som dog 1302, 15 år innan hertigarna Erik och Valdemar Magnusson. 1396, undertecknades Kalmarunionen och fortsatte var säte för fler rikspolitiska händelser under medeltiden. SOm exempel kan man nämna Gustav Vasa som stormade slittet 1521.

Idag är Nyköping inte alls säte för storpolitiska omvälvningar längre. Man kan inte nämna Nyköping utan att även nämna Oxelösund, med den stora hamnen, porten mellan Östersjön och resten av landet Sverige. Här finns även Skavsta flygplats, som de flesta inte förknippar Nyköping med, utan närmare bestämt Stockholm, även om det är en bra bit till Stockholm från Skavsta flygplats. En del pendlar mellan Stockholm och Nyköping, då bostadspriserna är mer humana i Nyköping och många vill hellre ha sina barn i skola i Nyköping.

Att äga villa i Nyköping

En riktigt fin och ganska så modern och nyernoverad villa i Nyköping kan kosta allt från under 1 miljon till 3 miljoner, om man inte har tur. De riktigt stora villorna kan dock gå på närmare 4-5 miljoner, men ändå är inte villapriserna i närheten av Stockholms bostadspriser. Att äga en villa i Nyköping ger därför mer för pengarna än att bo i någon av Stockholms förorter. Kommer man en bit utanför Nyköping är chansen stor att man råkar på många av de stuterier och hästgårdar som finns på den Sörmländska landsbygden. Har man en villa i Nyköping är det en del underhåll som behöver göras kontinuerligt på villan. Som till exempel en fasadrenovering, åtminstone vart 20:e år, om inte oftare. Så om du vet att det är mer än 15 år sedan som det gjordes någon fasadrenovering av villan börjar det bli dags för en fasadrenovering Nyköping.

Tips för att välja hemtjänst

18 dec 2019

Den dagen man inte klarar det vardagliga livet på egen hand kan det vara läge att få hjälp i hemmet. Här kommer våra bästa tips för att välja hemtjänst. 

Ta reda på vad som gäller i din kommun 

Det första man behöver göra när man bestämt sig för att skaffa hemtjänst är att ta reda på vad som gäller i just din kommun. Flera kommuner runt om i landet tillämpar valfrihet inom området, vilket innebär att du själv väljer om du vill anlita kommunens egen hemtjänst eller en privat utförare. 

Tillämpar din kommun inte denna typ av valfrihet kommer dom se till att hemtjänsten blir verkställd. I dom fall man har möjlighet att själv välja finns många bra tips att ta med sig när man letar ett lämplig alternativ. 

Fundera på dina behov 

Vad är det egentligen du vill och behöver ha hjälp med? Fundera på vilka delar av det vardagliga livet som har blivit svåra att klara av på egen hand och skriv en lista på dina behov och önskemål som du skulle vilja ha hjälp med från hemtjänsten. Dom flesta erbjuder liknande tjänster men det ka vara skönt att ha svart på vitt vad man vill ha hjälp med. Om inte annat för sin egen skull så att det bli lättare att hitta den som är mest lämpad. 

Hitta utförare som matchar 

När man vet vad det är man vill ha hjälp med är det dags att se vilka utförare som matchar dina behov och krav. Det kan man göra genom att läsa på på olika aktörers hemsidor samt be om broschyrer och annat tryckt material. På kommunens hemsida finns också information om alla aktiva utförare. Tycker man att det är svårt att hitta tillräckligt mycket information kan man kontakta biståndshandläggaren hos sin kommun för att få reda på mer. 

Man kan även personligen kontakta dom privata utförare som finns för att ställa frågor om verksamheten och dess tjänster. På så vis skapar man sig också en bra känsla kring dom olika hemtjänstföretagen som finns, samt om dom matchar dina personliga krav eller inte. 

Be om referenser och rekommendationer 

Ett annat tips att ta med sig på vägen är att fråga vänner och bekanta om deras upplevelser av hemtjänst. Vet du någon som haft insatser under en längre tid och någon som kanske nyligen blivit beviljad är det två bra erfarenheter att jämföra. Man kan även be om referenser hos dom olika företagen för att få veta hur ännu fler känner kring deras tjänster och utföranden. 

Be om hjälp 

I en stad där det finns mycket att välja bland när det kommer till hemtjänst kan det kännas överväldigande att kontakta, jämföra, utvärdera och tänka helt på egen hand. Be om hjälp från någon närstående så kan ni tillsammans bolla tankar och funderingar. Det kan vara skönt med stöd genom hela processen, det är trots allt en ganska stor omställning i livet och det kan vara bra att inte gå igenom den helt ensam.

Läs mer om hemtjänst här: https://www.hemtjänststockholm.nu

Alternativen till att låsa sig ute

13 dec 2019

Vad ska man göra när man låser sig ute? När man själv gör det (vuxen alltså) är det ju inte så farligt. Man sätter sig på ett café tills de andra i familjen kommer hem och har nyckel. Men hur ska barnen klara av det? Det är då man känner att det är 1.000 gånger bättre med ett ellås som öppnas med en kod. Barn har ju otroliga minnen, de är inte alls som vi vuxna. De kommer ihåg alla koder som de överhuvudtaget får.

Även om vi vuxna skulle glömma koden till dörren, skulle ju inte ett barn göra det. Och det är ju faktiskt viktigast att barnen kommer in i hemmet och slipper bli utelåsta för att de har tappat nyckeln.

Så fungerar ett ellås

Man byter helt enkelt dörren. Det är dörren som måste ha ellåset. Det går inte att byta låset till ett ellås, man måste byta dörren. Man byter då till en dörr som helt enkelt är omöjlig att bryta sig in genom. En säkerhetsdörr är helt enkelt ointaglig. Har man en säkerhetsdörr, så behöver man aldrig oroa sig över eventuella inbrott. När man byter dörr kan man lika byta lås på fönster och altandörr också. Då kan man vara säkrare på att slippa inbrott. Har man ett ellås, eller ett smartlås kan man alltid öppna dörren för någon som ska kunna komma in i lägenheten. Skulle någon familjemedlem (trots allt) glömma bort koden till låset där hemma, så kan alltid någon annan öppna dörren för den personen. Det är praktiskt på ett helt annat sätt. 

Man kan släppa in någon på distans

Det är klat att även en dörr kan hackas via en dator, precis som en dator kan bli hackad, men det ska verkligen till avancerad kunskap om man ska kunna hacka sig in i ett smart lås. Installerar man ett smartlås av Assa Abloy så får man ju lås som inte går att hacka på samma sätt. Och byter man till en säkerhetsdörr, som man oftast gör när man skaffar ett smart lås, så måste ju den som har för avsikt att bryta sig in, förstöra hela dörren för att komma in. En sådan kan inte pilla sig in genom dörren genom att manipulera låset i dörren. Så varför inte skaffa en säkerhetsdörr? Skaffa säkerhetsdörren tillsammans med ett smart låssystem, så behöver man inte oroa sig för att barnen ska tappa nycklarna. Läs mer om låssmed i Vällingby på: https://www.låssmedvällingby.nu.

Hemstädning | Räddningen för många barnfamiljer i Västerås

23 nov 2019

Tiden är knapp för många barnfamiljer i Västerås. Städningen är en av de hushållssysslor som oftast bortprioriteras.

Många föräldrar i Västerås jobbar heltid, och många pendlar till ett jobb på någon annan ort runt Mälardalen. Det innebär att tiden är knapp på vardagarna när man hämtat på dagis och ska fixa middag, och dessutom kanske hinna med träning och fritidsaktiviteter. Städningen får vänta. När helgen väl kommer är man helt slut och orkar definitivt inte städa. Dessutom vill man ju hinna med något roligt tillsammans med barnen också.

Städare torkar av kran

Sista biten i livspusslet

Lösningen för många barnfamiljer i Västerås blir att ta hjälp med hemstädning. Genom att anlita en städfirma som kommer hem till lägenheten och städar en gång i veckan hålls hemmet snyggt och rent och man kan fokusera på resten av livspusslet utan att behöva bekymra sig om hygienen och barnens hälsa. I ett rent hem utvecklas inga allergier och alla familjemedlemmar får ett bättre immunförsvar. För många barnfamiljer i Västerås blir städfirma verkligen en räddning, som gör att vardagen håller ihop.

Vad kostar hemstädning i Västerås?

Hemstädning kostar runt 200 kronor i timmen i Västerås, och en lägenhet på 75 kvadrat tar ungefär två och en halv timme att städa för en professionell städare. Då har vi räknat bort RUT-avdraget från timpriset. RUT är det avdrag för hushållsnära tjänster som man kan utnyttja när man får en tjänst utförd i sitt hem. Alla städfirmor drar RUT-avdraget redan innan de skickar fakturan, så du behöver aldrig ligga ute med några pengar. När du tittar på prislistan på en städfirmas hemsida, kolla om RUT-avdraget är medräknat eller inte. I de flesta fall är det det.

Vad ingår i en hemstädning?

Hemstädning kan definieras som ”vanlig städning” eller ”vardagsstädning”. Det rör sig alltså inte om en riktig genomkörare av typen storstädning, utan det handlar mest om att få bostaden att se ren och fin ut. Det städas inte bakom spisen och golvbrunnen rensas inte. Men alla ytor torkas och dammas av, golven rengörs noggrant, vitvaror torkas av och rengörs och så vidare.

Ni kan dock alltid lägga till eller dra ifrån städning ni vill ha eller känner att ni inte behöver. Är det viktigt att få avloppen rensade, eller föredrar ni att göra det själva? Vill ni ha fönstren putsade någon gång i månaden eller kanske att frysen ska frostas av? Bara ni säger till i god tid kan allt detta ordnas. De flesta städfirmor är flexibla och ni betalar alltid bara för den städning ni faktiskt får utförd hemma.

Läs mer på https://www.hemstädning-västerås.se/

← Äldre inlägg