VIPS

Hips Vips så blir vardagen lite enklare för familjer

Hitta på Tillsammans med Barnen

Hitta på Tillsammans i Vardagen

För att göra vardagen lite roligare så finns det så himla mycket som man kan göra tillsammans med sina barn. Vi på Vips vill tipsa om några basic-saker som man faktiskt kan hitta på tillsammans med sina barn som man kanske inte alltid tänker på.

Planera, Handla och Laga middagen tillsammans

Barn älskar att få vara delaktiga i det mesta. Det blir ännu roligare när de är en tävling. Men matlagning bör inte vara en tävling om ni faktiskt ska äta det efteråt. Men låt ditt barn vara med från början när det kommer till matlagning.

Hur?

Planera tillsammans
Sitt ner tillsammans och planera kommande veckomeny tillsammans. Får ni ta del av barnens lunchmeny? Om ja, ta hänsyn till den så inte barnet behöver äta samma mat två gånger på en dag. Om du och ditt barn inte är överens om maten, låt barnet helt själv få bestämma en eller två middagar medan ni vuxna helt får bestämma lika många. Resten kan ni försöka kompromissa om.

Handla tillsammans

Alla barn tycker inte om att handla, men om barnet är delaktig i planeringen så blir det roligare att få vara med och handla. Låt barnet hämta de varor som behövs för de middagar som barnet fått bestämma.

Laga maten tillsammans

Barn brukar tycka att det är väldigt roligt att få vara med vid matlagning. Om du är rädd för att barnet har svårt för att mäta, måtta och väga, så gör förarbetet och låt barnet sedan hälla i ingredienserna i en skål och sköta vispningen. Barn lär sig väldigt fort och tycker om att få lära sig, ibland av misstagen. Så välkomna misstagen också, för gången därpå blir det troligtvis rätt. Låt barnet få hjälpa till med dukningen och gör det roligare genom att be barnen dekorera bordet om det motiverar mer.

Byggprojekt och pysselprojekt

De flesta barn älskar att få bygga ihop och pyssla. Även om det kanske inte är en så rolig sak som ska byggas eller pysslas ihop så går det att göra det roligt. Fråga barnet om den vill vara med och sätta sin prägel på det. Alternativt om barnet har fått vara med vid inköp och faktiskt fått vara med och påverka vad som handlades, då är det ännu lättare att involvera barnet i projektet.

Hur?

Involvera barnen, be om deras åsikter. Hur tycker barnen att de ska vara? Barnen har ofta mycket kreativa lösningar och idéer, ta vara på dessa! Använd sedan verktyg som barnen också kan använda, alternativt låt barnet hjälpa dig med det som de kan.

Om ni ska iväg på middag hela familjen så kan ni be om hjälp från era barn att göra en gå bort-present, kanske kan barnet sätta ihop en fin blomma eller bukett, eller slå in en vinflaska på något trevligt sätt? Det är er fantasi som sätter gränserna. Får man barnen att bli mer engagerade och hjälpsamma hemma så blir det förhoppningsvis lite mindre tid som går åt att leka på surfplattan och tv-tittande.


Detta är bara två enkla tips på hur ni kan hitta på saker tillsammans i vardagen. Barn älskar tävlingar och poäng. Kanske ska en poängjakt under veckan avgöra hur mycket pengar barnet får till lördagsgodis?


Fler tips finns i vår blogg, Familjebloggen.