VIPS

Hips Vips så blir vardagen lite enklare för familjer

Att flytta med barn

Att flytta med riktigt små barn, är inte alls lika svårt som att flytta med större barn. Det är stor skillnad att flytta med små och barn som redan har börjat skolan. Om flytten sker i närheten av den förra adressen men så att barnen kan fortsätta gå i samma skola och behålla de gamla kompisarna, innebär det sällan så stor skillnad för barnet och kan bli spännande för barnet. När barnen ännu är små, har de inte  så starka åsikter om var de bor, bara de får vara med sina föräldrar som betyder mest för barnen. Här kommer vi med några praktiska tips som kan underlätta då du flyttar med barn.

1. Prata om flytten med barnet

Det är alltid bra att prata med barnen om flytten, när de väl förstår vad du säger och de är så stora att de kan fråga dig. Berätta då vart ni ska flytta och vad det innebär för barnet. Ni kan till exempel ta en låda och låta barnet få lägga i sina favoritsaker så att det blir en rolig lek att lägga in sakerna i lådan, även om barnet sedan tar upp sakerna igen. Ett barn förstår ju inte vad en flytt innebär, på riktigt. Däremot är packningen en rolig sak för barnet att göra just för stunden. När ni sedan väl har flyttat, kan barnet få vara med och packa upp sina leksaker och ser hur deras leksaker har flyttat med barnet. Då kan det i sin tur bli en rolig lek att få packa upp alla sina saker som gör att barnet känner sig hemma på den nya adressen.

2. Anlita flytthjälp och flyttstädning

En annan sak som underlättar när man ska flytta med barn är att få hjälp med den praktiska saken och med själva transporten och flyttstädningen. Det är svårt nog att göra vardagliga bestyr när man har barn. Ska man som förälder kunna packa alla saker, flytta på packlådor och möbler blir en omöjlighet när man har barnen. Kan man då få en barnvakt är det bäst. Då slipper barnet känna att det är i vägen, kanske bli orolig över att leksaker och allting är borta. Slipper barnet vara med på det och ni kan ha barnvakt under själva flyttdagen är det allra bäst både för föräldrar och barn. Låt barnen i stället få bekanta sig med den nya bostaden, och vara med och bestämma var deras möbler ska stå, var leksakerna ska stå och så vidare, så gör ni barnen delaktiga i det som händer.

Lästips: här kan du läsa om hur du kan anlita flyttstädning i Linköping

10 Feb 2019