VIPS

Hips Vips så blir vardagen lite enklare för familjer

Borde man få barn att städa?

Det där med frågan om hur mycket barn ska vara delaktiga i det som händer i en familj, finns det säkert lika många olika åsikter om, som det finns antal föräldrar. Det är lite lustigt det där med barn. Så länge de är små, och inte riktig kan det, då vill de så gärna vara med och städa, diska, laga mat, baka och allt annat som man ska göra hemma. Men när de är så stora att de faktiskt klarar av det alldeles elegant, ja då vill de inte det. Känns det igen? Så hur ska man göra för att få barnen att städa sina rum? Diska? Laga mat? Här finns det lite olika knep.

1. Övertala dem och tjata hål i huvudet

Man kan ju göra, som kanske de flesta föräldrar gör; man tjatar hål i huvudet på barnen. Om man är tillräckligt enveten, ger de till sist upp och bara för att få lite lugn och ro, så ser de till sist upp och utför sysslan som man önskar att de ska göra. Det är några nackdelar med denna metod och det är bland annat den att den riskerar att trötta ut både dig, som tjatar och det barn som ska utföra sysslan. Och då finns det kanske bättre metoder.

2. Betala barnen månadspeng

Andra föräldrar betalar ut månadspeng efter prestation. Det innebär att då barnen utför det som de ska, då får de en önskad månadspeng. Och på samma sätt; om de inte städar, då får de inga pengar. Och de flesta barn och ungdomar vill ju ha en månadspeng så att de kan köpa det som de önskar sig; godis, gå på bio, köpa kläder eller leksaker. Så det brukar vara en ganska effektiv metod för att få barnen att göra det som man som förälder önskar. Å andra sidan finns det de som anser att barn ska göra det som man som förälder önskar sig av dem, utan att behöva betala dem för det. Och hur ska man motivera dem då?

3. Överlåt städningen till städare

En tredje metod är att inte behöva göra någondera saken för att få det städat hemma, och då anlitar man en städare som kommer och gör hemstädningen åt en i Kristianstad – om det är där man bor. Känner man inte till något städbolag som utför hemstädning i Kristianstad, kan man fråga vänner och bekanta, eller grannar om de känner någon som de anser är bra. Då kan man anlita dem. Eller så googlar du "hemstädning Kristianstad" och får på så sätt kontaktuppgifter till några bolag som arbetar med hemstädning i Kristianstad. Be då dem om offert och referenser, och välj den som är bäst. Lycka till!

26 Jul 2019