VIPS

Hips Vips så blir vardagen lite enklare för familjer

Curlingföräldrar

Åsikter om curlingföräldrar

Svenska Dagbladet hade förut en serie på deras ”idagsida” om curlingföräldrar och vilka konsekvenser det får för barnens uppfostran och välmående. Svd:s serie väckte stora och många reaktioner från flera läsare runt om i landet. En av dem som skickade in ett läsarbrev var barnpsykologen Marie Carlsson.

”Usch, vad jag känner igen mig”

Marie Carlsson börjar sitt brev med att berätta att hon jobbar som barnpsykolog i Västsverige och att hon tyckte Idagserien var mycket bra. Hon säger sedan att igenkänningsfaktorn var mycket hög när hon läste de olika artiklarna om dagens curlingföräldrar.

– Jag känner igen mig mycket, både i mig själv och i personer i min omgivning. Jag kan skratta igenkännande. Men det som är värst är att jag i mitt jobb som barnpsykolog, och i de frågor jag ofta får från föräldrar,  ser konsekvenserna av curlingföräldrarnas uppfostran på nära håll. Barnen får i några fall psykiatriska symptom och åker då till en barnpsykolog för att få bukt med problemen. Vi har en markant ökning av barn med föräldrar som går hur långt som helst för att uppfylla deras viljor. Det här leder till att man får en unge som knappt klarar någon grad av frustration utan att fråga efter hjälp av sina föräldrar. Vanliga symptom är bland anat separationsångest, aggressionsutbrott, fobier och skolvägran.

Barnpsykologen säger sedan att vårt grannland Danmark är långt före i den här frågan. Hon avslutar läsarbrevet genom att säga att artiklarna i Idagserien verkligen har fört ljus över problemet.

”Vår 2,5-åring bestämmer nästan allt”

Ett annat läsarbrev är från mamman Helene, som även hon uppskattade artiklarna i Idagserien.

– Tack för att ni tar upp ett ämne som är så väldigt angeläget idag. Igår samtalade jag och min vän – både tvåbarnsföräldrar – om hur man ska ta sig ur den onda spiralen där man låter barnens villkor styra allting. Vår 2,5-åring bestämmer nästan allting i hemmet. Och så vitt jag vet är vi orsaken till det här beteendet.

Helene, som upplever konsekvenser av att ständigt vika ner sig för barnets vilja, menar att intentionerna är goda – men resultatet inte lika gott:

– Vad vill du dricka? Vad vill du ha på dig? Vårt syfte har varit att ge honom självförtroende genom att skapa en demokratisk familj. Istället verkar han dock bara bli förvirrad av alla dessa beslut och val.

Helen konstaterar vidare att det är ”tungt att vara småbarnsförälder idag”.

Om du känner igen dig och behöver prata av dig med en barnpsykolog så finns mer information.

15 Oct 2017