VIPS

Hips Vips så blir vardagen lite enklare för familjer

Det här krävs för att börja övningsköra privat

Är det dags att börja övningsköra? Vägen till körkortet kan ibland vara tuff, och en del disciplin krävs för att till slut stå där med kortet i handen. Med det sagt är det också både roligt och spännande. Att inte behöva be om skjuts eller åka buss (eller tunnelbana om man bor i Stockholm) hela tiden innebär en ganska stor frihet. Men det är tyvärr inte bara att sätta sig i bilen och börja köra. Det är främst tre saker som måste göras innan man kan börja övningsköra privat – läs mer om dem nedan. 

Ansök om körkortstillstånd

Det är krav att inneha ett körkortstillstånd för att börja övningsköra. Ansökan skickar man om hos Transportstyrelsen, som gör en bedömning om du är lämplig att köra bil, helt enkelt. Det de tittar på är bland annat din medicinska historia och ditt brottsregister. Körkortstillståndet i sig är gratis att ansöka om och att få. Det som kostar är en synundersökning, som är obligatoriskt. Det här kan göras hos valfri optiker och brukar inte kosta mer än ca 200 kronor att få genomförd. Körkortstillståndet måste alltid finnas i bilen, tillsammans med en legitimation, när ni är ute och övningskör. 

Gå en handledarkurs

En handledarkurs måste både handledaren och den blivande körkortstagaren gå. Kraven för handledaren är bland annat att man måste ha fyllt 24 år och haft ett giltigt körkort i minst 5 år (som utfärdats av en stat inom EES). Krav på eleven är, förutom att ha ett körkortstillstånd, är att denne är minst 15 år och 9 månader gammal vid kurstillfället. En handledarkurs kräver att man frigör lite tid. De är tre och en halv timme och kan ibland vara bokade under en tid framöver. Bor du i en större stad som Stockholm till exempel, är det lättare att hitta en trafikskola med kortare varsel. Utbudet är ju som bekant större i Stockholm och andra större städer. Dessutom har du mer valfrihet att se recensioner, och kunna välja den trafikskola som verkar erbjuda den bästa handledarkursen. 

Krav på bilen

De allra flesta bilar kan övningsköras med. Det är bra om den har en manuell växellåda, om det är det som eleven vill kunna ta körkort för. Något annat som är bra att kontrollera är att handbromsen fungerar i olika hastigheter. Som bekant är det handledarens enda möjlighet att hjälpa till med en inbromsning om något skulle hända. Något annat som är bra att ha, är en extra backspegel för handledaren. Vill man vara ännu mer noggrann finns så kallade elevspeglar, som låter dig se vart övningsföraren tittar. Något att inte glömma är givetvis övningskörningsskylten, som ska sitta så att andra bilister blir uppmärksammade om detta. Glöm inte att plocka bort skylten när passet är över – det är lätt hänt. 

Anpassa körningen efter eleven

  • Välj en plats med lite trafik, utan hinder till en början. Bor ni i till exempel Stockholm eller Göteborg kan ni behöva köra en bit utanför staden.
  • Börja i okej väderförhållanden.
  • Kombinera såväl teori som praktik. 
8 May 2018