VIPS

Hips Vips så blir vardagen lite enklare för familjer

Doppresent

Trots att många svenskar inte är speciellt religiösa av sig jämfört med tidigare väljer många ändå att  utföra de traditionella ceremonierna i en kyrka, trots att ceremonierna numera har välfungerande och lagstadgade sekulära motsvarigheter. Man vill ha kyrkobröllop i stället för borgerlig vigsel, begravningsgudstjänst istället för borgerlig begravning, och dopceremoni istället för namngivningsfest. Kanske känns det, när det kommer till livets viktigaste stunder, för många högtidligare och mer ”på riktigt” att befinna sig i en ståtlig kyrka än ute i samhället.

Vad innebär ett dop?

Ett dop innebär att man låter sitt nyfödda barn upptas i den kristna församlingen. Barnet blir en del av den Svenska kyrkan och i och med dopet blir det lilla barnet fött på nytt i Jesu namn. Seden med att döpa människor i vatten är urgammal och ursprungligen judisk. Till och med Jesus själv döptes, av Johannes Döparen när han var runt trettio år gammal.

Nuförtiden kanske föräldrar ser dopet i ett lite mer vardagligt ljus, trots den religiösa inramningen. Man vill, liksom vid en namngivningsceremoni, samla släkt och vänner och visa upp det lilla barnet. Ofta firar man under dopceremonin barnet med psalmer och andra sånger och prästen håller ett tal som förbereder den döpta för livets toppar och dalar.

Hitta rätt doppresent

När man är bjuden på ett dop bör man hylla det lilla barnet med en doppresent. En gåva som välkomnar den lilla i världen, och kanske kan vara till gagn för det i framtiden. En vanlig doppresent är en dopsked, med barnets namn och födelsedatum ingraverat och en hälsning från givaren.

Just gåvor i silver är populära vid ett dop, förutom skedar även  så kallade dopljus, arm- och halsband etc. Silvergåvor anses också vara det mest traditionella och korrekta. Andra typer av prydnadsföremål i glas eller andra vackra material kan vara skålar, fat eller speglar, gärna med barnets namn ingraverat.

Något som många föräldrar uppskattar i doppresent till sitt barn är pengar. Pengar att köpa kläder för, eller kanske början på ett sparande. Pengar må vara en ganska profan gåva, men det kommer onekligen barnet till gagn i framtiden.

Personligt och roligt

Är man en vän till föräldrarna men inte en nära släkting behöver man inte tänka så högtidligt kring doppresenten, utan kanske fundera mer på vad barnet skulle tycka var skojigt att få för stunden. Ett gosedjur eller en fin skallra kan fungera utmärkt som doppresent, eller ett löfte om att sitta barnvakt när föräldrarna vill ha lite egentid. Sådana presenter tyder på personligt engagemang och omtanke om både barnet och föräldrarna.

Andra exempel på passande doppresenter kan vara en tavla med barnets namn att sätta på väggen, ett vackert fotoalbum, eller annan typ av bok där föräldrarna kan fylla på med fotografier och berättelser ur barnets liv. Låt din omtanke om barnet och dess föräldrar styra ditt val.

Fira dina vänners eller din släktings nyfödda barn med en personlig doppresent och hjälp till att göra dopet till en minnesvärd upplevelse för alla.

19 Nov 2017