VIPS

Hips Vips så blir vardagen lite enklare för familjer

Ett tandimplantat kan innebära grusade semesterplaner

För en familj i Stockholm kan oförutsedda utgifter ibland ställa till det rejält. Att bo och leva är dyrt i Stockholm, och för en familj med barn gäller det att leva så snålt man kan och att envetet försöka lägga undan pengar för att kunna ha råd med till exempel ett dyrare inköp eller en utlandssemester till sommaren. Visst finns det familjer där båda föräldrarna har skyhöga månadslöner och kan lägga undan massvis med pengar varje månad, men så ser det inte ut för de flesta Stockholmare.

Tandimplantat är en bra men dyr lösning

En oförutsedd utgift som alltid blir väldigt hög, och ibland riskerar att knäcka en familjs ekonomi, är tandimplantat. Tandimplantat är en utmärkt permanent lösning för att ersätta förlorade tänder, men det är också ett avancerat tandtekniskt ingrepp, och det kostar därefter. Den familj i Stockholm som kanske sparat hela året för att kunna åka på semester på sommarlovet, kan i värsta fall få se sina drömmar krossade om någon av föräldrarna slår ut en tand eller förlorar den på annat sätt.

De flesta vill ersätta en förlorad tand

Att inte ersätta en förlorad tand är för de flesta inte ett alternativ. Att vara tandlös i Stockholm eller Sverige idag innebär ofta problem med att bli bemött med respekt. Det är förknippat med osunt leverne eller psykiska problem att sakna tänder och har man ett respektabelt jobb där man till exempel representerar sitt företag är tandlöshet inte ett alternativ.

Sitter gluggen inte synligt kan man så klart klara sig utan att ersätta tanden. Dock finns en risk att övriga tänder i käken börjar flytta på sig vilket kan leda till problem med bettet. En tandläkare måste därför hålla koll på hur stor risk det finns att omgivande tänder börjar flytta på sig.

Mycket pengar även med högkostnadsskydd

Ett tandimplantat kostar mycket pengar, tiotusentals kronor. En del av summan täcks av högkostnadsskyddet, men även med det inräknat rör de sig om åtskilliga tusentals kronor, pengar som kanske inte finns, förutom i semesterkassan. Vill man inte belasta ekonomin ytterligare med ett lån blir man helt enkelt tvungen att ställa in semestern eller hitta på något billigare.

Förklara för barnen

Barn förstår ofta mer än man tror och de flesta barn kan efter lite funderande acceptera en utebliven semesterresa med argumentet att mamma eller pappa måste laga tänderna. Barn får redan tidigt lära sig vikten av tandhygien och hur viktigt det är att man gör sitt bästa för att behålla tänderna.

En utebliven resa kan dessutom innebära en chans att hitta på något annat spännande med barnen. Varför inte ta tillfället i akt och ägna sommarlovet åt att på riktigt upptäcka vad Stockholm har att erbjuda? Att turista i sin egen stad, särskilt om den staden är Stockholm, kan vara helt underbart.

Teckna en bra försäkring

Den som har en separat tandförsäkring eller en bra olycksfallsförsäkring slipper billigare undan vid ett tandimplantat. Dock kostar ju en försäkring pengar i sig, så det blir en fråga om hur mycket risker man är villig att ta. Vi rekommenderar ändå den familj som har en begränsad ekonomi och är känslig för stora oförutsedda utgifter att teckna en försäkring. Visst kostar den en slant i månaden, men samtidigt minskar risken att drabbas av obehagliga överraskningar när semestern närmar sig.

Mer om tandimplantat: https://www.tandimplantatstockholm.biz.

3 Oct 2018