VIPS

Hips Vips så blir vardagen lite enklare för familjer

Få bilrekond så du vet hur bilen mår

Har du en gammal bil? En äldre bil är charmig, men nackdelen är den att reparationerna brukar komma som på beställning. Ofta kan man som ägare till en lite äldre bil, råka ut för ganska dyra bilreparationer, om det inte är så att du med jämna mellanrum förekommer skador på bilen genom att sköta om den på rätt sätt. Ofta innebär det att du bör ägna din helger åt att gå igenom din bil. Du kanske kan byta blinker och billyktor någon gång per säsong. Du kanske bör byta olja minst en gång om året, och helst tvätta motorn. Om du inte vet hur man ska göra, är det bäst att lämna in den för motortvätt. Det är bra mycket bättre än att få en förstörd motor. 

För fyrtio år sedan och längre tillbaka i tiden, kunde man som bilägare lämna bort bilnycklarna till personalen på bilmacken. Oftast rusade det fram en hop med killar och tvättade fönstren på din bil och tankade den åt dig. Hade du en smutsig bil kunde du få den tvättad. Så som bilar egentligen ska tvättas, för hand, med svamp och bilshampo. Det var tider det. Sedan kom alla tankningsautomater och automatiska biltvättar – och personalen försvann.

Få en riktig biltvätt som bilar egentligen ska ha

Men är du bosatt i Stockholm kan du få en hederlig biltvätt, som ”förr i världen”. Vill du kan bilen rengöras med högtryckstvätt och bilsvamp, avfettning och tvättshampo. När bilen väl är ren kan du få den vaxad och polerad så den håller sig skinande för fyra månader framåt. Sedan får du den rengjord inuti. Alla fläckar och tumavtryck på panelen avlägsnas, liksom skräp som tenderar att samlas i bilen. Bilklädseln får en genomgång med rengöringsmedel. Har du skinnklädsel behandlas de så de får längre livstid. Bilstolarnas ryggar rengörs från barnens skoavtryck. Det som katten eller hunden har dragit in tvättas bort.

Med en riktig biltvätt får du motorn rengjord. Med en ren motor kan du så mycket lättare se att den inte angrips av rost, eller att annan smuts gör den ineffektiv. Du kan mycket lättare se hur det är ställt med din bilmotor. Och det är lättare att åtgärda eventuell fel.

Få en riktig bilrekond

Dessutom kan din bil få en riktig bilrekond. På det sättet slipper du få obehagliga överraskningar. Kör du en lite äldre bil, brukar behovet av bilreparationerna komma som på beställning, vilket inte är särskilt roligt. Får bilen en regelbunden genomgång slipper du de obehagliga överraskningarna. Framför allt om du vill sälja din bil kan du få en genomgång som talar om för dig vilka eventuella fel den kan ha. Då kan du ge de uppgifterna, förutom de om besiktning, betald bilskatt och antal mil den gått, tala om i vilket skick bilen är (eller inte tala om det). Fortsätt läsa om bilrekond i Stockholm här.

13 Feb 2018