VIPS

Hips Vips så blir vardagen lite enklare för familjer

Få ditt barn att hjälpa till hemma

Först och främst finns det lite riktlinjer som vi måste ha i åtanke innan vi ber barnen hjälpa till hemma. Varför ber vi om det? Orkar vi inte själva göra det, eller handlar det om att få barnen att börja bli lite självgående, få självdisciplin och ta ansvar? 

Hitta det som motiverar ditt barn till att hjälpa till utan tjat och gnäll. Ju mer vi tjatar kommer barnen att gnälla. Det är bättre att de är motiverade att genomföra det du ber om. Viktigt är att visa att du också hjälper till, så hela familjen är delaktiga. Det går inte att få barnen att självständigt genomföra allt vi ber dem om, du kommer behöva påminna. De kommer “glömma” och även försöka smita ibland.

De flesta barn tycker om tävlingar och vi föräldrar uppskattar att få hjälp hemma. Många av oss önskar att barnen kunde hjälpa till med att plocka undan leksaker, lägga tvätten rätt, hänga upp jackan, ställa skorna på rätt ställe och annat. Det kan även handla om att hjälpa till med dukning, ställa disken i diskhon eller diskmaskinen, duscha och borsta tänderna utan protest.

Poängjakten

Vi vill nu tipsa om något vi kallar Poängjakten. Poängjakten går att göra på jättemånga olika sätt, både på hur barnen samlar poäng, bonusar och vad priset är.

Barn tycker om att visa sig duktiga och om ni tillsammans kommer fram till vilken vardagssyssla som får vilka poäng och vad priset är, så kan ni tillsammans hjälpas åt utan tjat och gnäll. Det kan vara så enkelt som att 1 poäng omvandlas till 1 kr. Dock kan det vara bra att ha ett max-poängtak för att undvika ruinering av plånboken. Det kan vara så att barnet samlar poäng söndag-fredag för att sedan slippa hjälpa till på lördagen och få sitt “pris” i form av lördagsgodis. Det går självklart att göra ännu mer långsiktigt. Barnet kanske jättegärna vill ha något och då får barnet samla ett visst antal poäng för att få det. Antagligen så får ditt barn lördagsgodis ändå, men du får mer hjälp hemma på ett roligt sätt.

Innan ni börjar med poängjakten så måste ni prata igenom det och involvera barnet i poäng och prisbestämmelser. Om barnet inte tycker det är en bra idé så kommer det inte att fungera.

Oavsett om ni använder er av poängjakten eller andra sätt för att få barnen att hjälpa till hemma, kom ihåg att det är ett evighetsarbete som pågår till den dagen ditt barn flyttar hemifrån. Uppmuntra alltid ett positivt beteende. Visa att du uppskattar deras hjälp. Alla gillar en klapp på axeln och ett “bra jobbat!”.

 

31 Mar 2017