VIPS

Hips Vips så blir vardagen lite enklare för familjer

Flytta med barn i familjen

I genomsnitt så flyttar svensken 10 gånger under en livstid. De flesta av dessa sker i ungdomen och då man söker sig till skola, till arbete och till kärlek i annan ort eller då man flyttar som en följd av ett familjen vuxit. En småbarnsfamilj som flyttar gör ofta detta från en mindre bostad till en större sådan - från lägenhet till hus, exempelvis.

Det man ska tänka på vid just en sådan flytt är att barnen ska sättas i första rummet. För ett barn så innebär nämligen en flytt mer än att bara flytta från plats A till plats B - där handlar det om att hela livet förändras. Flytten rycker upp barnet från rötterna, den gör att barnet måste byta skola/förskola, skaffa nya vänner och kanske söka sig till andra idrottsklubbar än vad man nu tillhör. För en vuxen så sker en flytt från en mindre lägenhet till en villa naturligt - allt känns enbart positivt - men för ett barn så blir det känsligare. Vi tänkte ge några tips om hur en flytt kan komma att bli lite lättare även för de mindre medlemmarna i en familj.

Ta hjälp med flytt och flyttstädning Här följer några råd kring hur du kan underlätta för dina barn:

  • Skapa Spänning: Låt det märkas att ni verkligen längtar efter att få flytta in i ert nya hus i Stockholm. Tala om det, berätta om era förväntningar och involvera barnen. Visa bilder, tala om hur härligt det är med ett eget rum, en uteplats, en liten trädgård att leka i och så vidare. Er entusiasm kommer att smitta av sig.
  • Utflykter: Om flytten sker från ett område i Stockholm till ett annat så kan ni utan tvekan åka till det nya huset några gånger innan. Inte för att besöka huset (någon bor ju förmodligen fortfarande där), utan för att ge barnen en chans att lära känna det nya kvarteret. Visa skolan, visa upp vilka fotbollsplaner som finns, visa runt skogspartier och allt annat som kan vara kittlande för barnets fantasi. Gör det till en vana att åka till området några helger i rad innan.
  • Ta hjälp vid flytten: Den gemensamma nämnare som finns i varje flytt är att den är stressig. Kommer stress så är det heller inte långt till upprörda känslor och bråk. Bespara era barn den olusten. Som sagt - de vill känna att flytten är positiv och något som fylls av härliga känslor och förväntningar. Det går att ta hjälp med både flytt och den jobbiga flyttstädning som måste genomföras. Det senare är det moment som ni definitivt inte vill ha på ert bord då det kommer till en flytt med barn. En flyttstädning innebär att ni måste åka tillbaka enbart för att städa - rejält och grundligt - i den gamla bostaden. Istället för att lägga den tiden på flyttstädning så kan ni se till att era barn kommer in i det nya huset på ett bättre sätt. I och med att en flyttstädning - och numera även flytthjälp! - går att använda rut-avdraget för så är det heller ingen större kostnad. Ni kan dra av - med ett tak på 25.000 kronor/år och person - halva kostnaden för arbetet. Skulle båda ni vara berättigad att använda denna frikostiga skatterabatt så är det alltså ett tak på 50.000 kronor som gäller.
16 Jun 2018