VIPS

Hips Vips så blir vardagen lite enklare för familjer

Förbered er för barnets första tandläkarbesök

När ditt barn har nått tre års ålder brukar man rekommendera att barnet gör sitt första tandläkarbesök. Fram till dess har du förhoppningsvis tagit hand om barnets tänder väl genom att borsta tänderna regelbundet med en mjuk tandborste och en fluorfri tandkräm. Fluortandkräm behöver ditt barn först när barnet börjar tappa mjölktänderna och de permanenta tänderna börjar växa fram.

För att det första tandläkarbesöket ska bli en positiv upplevelse finns det några saker som du kan göra så att både du och barnet är väl förberedda. Det är viktigt att ta det lugnt och förklara i förväg vad som ska hända så att barnet inte utvecklar tandläkarskräck. Somliga tandläkare är bättre än andra på att hantera barn, så välj gärna en tandläkare som andra rekommenderar som duktig på kommunikation med just barn.

Före besöket hos tandläkaren

Innan du tar ditt barn till tandläkaren är det bra att göra det hela till något som verkar spännande och roligt – något som barnet ser fram emot. Du kan till exempel hitta roliga barnböcker som berättar om hur det går till, pekböcker som visar tandtroll eller hur det ser ut med bakterier, räkna tänderna  hemma med mera. Det finns även animerade filmer att se på Vårdguiden (1177.se) under deras barnavdelning.

Så går det till på tandkliniken

Väl på tandkliniken är det viktigt att du som förälder är lugn. Det kan vara mycket konstiga ljud som barnet inte har hört förut och kanske lukta lite konstigt. Förklara vad det är för något som hörs och hitta gärna på något roligt tillsammans i väntrummet.

Tandläkaren hälsar sen välkommen och barnet får sitta i undersökningsstolen. Låt barnet ta tid på sig att titta på allt. Det kanske finns någon rolig plansch på väggen eller en tandmodell som barnet kan få titta på. Tandläkaren visar gärna de olika instrumenten, salivsugen och lampan så att de inte känns otäcka.

Efter att du har fått svara på frågor om barnets hälsa så kommer tandläkaren att räkna barnets tänder och titta på bettet för att se att allt ser bra ut. Det är alltid en god idé att göra detta tidigt, då det är lättare att korrigera bettproblem när barnet är yngre.

Röntgen behövs sällan

På ett barn som bara har mjölktänder behöver man sällan röntga. Det skulle vara om kindtänderna sitter väldigt tätt så att det inte går att se hur de hur alla sidor ser ut utifrån. Då får man utföra en vanlig röntgenundersökning där barnet får hålla filmen i munnen, men det går snabbt och brukar inte vara något problem.

En tandundersökning brukar ta runt 10 till 15 minuter, så det är snabbt över. Sen får du som förälder information om hur barnets tänder ser ut och om det finns något ytterligare som du kan göra för att hålla barnets tänder i gott skick.

Har allt gått bra så kommer ditt barn vara glatt och tycka att det är roligt att gå till tandläkaren. En riktigt bra tandläkare ger förstås någon liten present, kanske ett klistermärke, som gör att barnet kommer ihåg det hela som en rolig upplevelse och gärna vill komma tillbaka nästa år igen.

7 Sep 2017