VIPS

Hips Vips så blir vardagen lite enklare för familjer

Förverkliga drömmen - börja köra mc

Visst är det något visst när motorcyklarna kommer fram på våren? Från ingenstans intar dessa frihetssymboler våra gator och vägar. Lite som en glad och familjär sekt. Många är anslutna till någon mc-klubb och gör resor och anordnar evenemang ihop. MC-klubbar har dessvärre en dålig klang, men faktum är att 99,9% är seriösa och icke kriminella som bara vill köra hoj tillsammans.

Vilken motorcykel passar dig?

Det finns en mängd olika varianter på motorcyklar som passar olika behov och människotyper. Är det en billig pendlarmotorcykel i storstaden man vill ha räcker det med en lätt MC på 125CC. Vill man ha en tyngre cykel för längre och skönare resor ska du välja en landsvägsmodell i mellanklassen. Eller bor du på landet och behöver kunna ta dig fram på sämre och mindre vägar på till exempel grus, kanske även på hösten, bör du välja en off-road som är grövre och klarar svårare väglag. Eller så vill du sakta glida fram längs vägarna på långa resor så finns det så kallade glidarhojar eller retrovarianter.

Körkort för MC - flera alternativ

Det finns flera varianter på körkort för motorcykel som man måste känna till. Klasserna som finns är A1, A2 och A som är indelade efter storlek på motorn. A1 är så kallad lätt mc, vilket innebär att den får ha maximalt 125CC. Om man vill köra en tyngre maskin är det A2 eller A som krävs. 

A innebär att man får köra alla motorcyklar som finns på två hjul. A2 en en tung MC på max 689CC. Det finns också åldergränser för att få köra, 16 år gäller för lätt MC (A1) och 18 år för mellanklassen A2 medan det är 24 år för A.

Privat övningskörning eller körskola?

För att kunna ta körkort för motorcykel måste man ansöka om körkorttillstånd. Man måste också ha en godkänd hälsodeklaration och ett synintyg. Om man tänker sig övningsköra privat måste den man ska köra med ha gått en handledarutbildning. Man måste ha registreringsbeviset på motorcykeln man övningskör på samt en övningkörningsskylt. Självklart måste du även ha rätt ålder för respektive körkortstyp. Privat övningskörning kan ta lång tid då det kan var svårt att få tid för övning. 

Det snabbaste och mest effektiva sättet är att ta en intensivkurs på en körskola. Då får man hjälp och handledning med teori och övningskörning av erfarna och kompetenta körskolelärare till körkortet är klart. 

Körskolan skräddarsyr sedan ett upplägg som passar dig beroende på förkunskaper och ledig tid. Man kan även gå en intensivkurs på 5 eller 10 dagar. Så vänta inte längre, ta kontakt med en körskola för att ta ditt MC-kort i Stockolm innan våren kommer!

 

7 Mar 2019