VIPS

Hips Vips så blir vardagen lite enklare för familjer

Ge inte upp relationen för tidigt

Att inleda parterapi tycks för många skrämmande. Dock får många hjälp med både balans och harmoni i relationen. Behandlaren har tystnadsplikt och hjälper er att förstå varandra bättre.

En av de absolut största utmaningarna i livet för många människor är att få till en varaktig relation. Många drömmer om att hitta sin själsfrände, att gifta sig, bilda familj och leva lyckliga i alla sina dagar. Men det där är en illusion. Så går det inte till på riktigt. I verkligheten krävs det hårt jobb, kompromisser, svett och tårar för att få en relation att fungera över sikt. Allt går inte av sig själv även om det är lätt att tro det när man är nykär.

Troligtvis väljer många därför att ge upp för tidigt redan när de första bråken börjar. Det är synd. För det finns andra alternativ som gör att ni kan arbeta med er relation och hitta en perfekt balans och samvaro. Ett sådant alternativ är att gå i parterapi. Det är inte ovanligt att det behövs en tredje part som kan hjälpa er att sortera era känslor, tankar och låta vardera part prata till punkt.

Konfidentiella samtal

Det är inte ovanligt att känna sig lite skeptisk till parterapi inledningsvis. Känslan att det är någonting “fel” i relationen som man inte själv kan reda ut kan ibland kännas förminskande och skamset. Men det finns absolut ingen skam i att ta hjälp av en professionell samtalskontakt. Det är precis lika normalt som att lämna bilen på verkstaden när den går sönder.

Dessutom är allt som sägs innanför väggarna i samtalsrummet konfidentiellt. En samtalsterapeut och behandlare arbetar med tystnadsplikt och får inte lov att ta det ni säger vidare till någon annan. Det är en trygghet som får många skeptiker att slappna av och ta första steget till att öppna upp sig.

Kan förändra livet

Många par vittnar om vilken skillnad parterapi har gjort för relationen. Samtalsledaren har kunnat bidra till att paren förstår varandra bättre och lättare kan möta varandras behov och preferenser. Till slut lär man sig hitta rutiner och metoder som fungerar.

Det enda ni kanske saknar är verktygen. Dessa får ni i parterapin. Att få tala ut på en trygg plats och få både bekräftelse och utmaningar vidgar dina perspektiv. Du kommer inte bara bli en bättre partner, du blir ofta en bättre människa även i många andra sammanhang. Parterapi kan förändra livet.

16 Oct 2020