VIPS

Hips Vips så blir vardagen lite enklare för familjer

Hur ska man som närstående tänka vid skönhetsbehandlingar?

Alla har vi saker och ting som vi är mer eller mindre nöjda med rent fysiskt. För den ena handlar det om att man känner sig för tjock, den andra upplever att näsan kanske är för stor, en tredje person kanske tycker att brösten är för små medan en fjärde person skäms över sina gula, sneda tänder. Vi är alla olika och vi har alla olika frågor rent kroppsligt som vi brottas med.

För de flesta så handlar det inte om någon renodlad brottningsmatch. Istället så handlar det om acceptans; vi lär oss leva med våra små egenheter och förvandlar defekterna i fråga till någonting unikt och personligt. Om man ska använda sig av lite japansk filosofi här: vi tar in lite wabi-sabi i våra liv där vi uppskattar det trasiga, det levande och det äkta mer än det nya och hela.

För andra dock så förvandlas det till rena komplex. Det måste man ha förståelse för också. Ett komplex är mer än bara någonting man kan skaka av sig; det handlar om att det kan ta över hela livet. Man gömmer sig i bylsiga kläder, man slutar le, man tränar för hårt, man äter för lite och så vidare: allt kretsar kring det egna komplexet - oavsett vilket detta är.

Var ett stöd i processen

Som närstående då, hur ska man agera? Det första är att vara ett stöd. Om detta sedan handlar om att hjälpa personen att komma i kontakt med professionell vägledning och hjälp eller om att det handlar om att bara finnas där spelar ingen roll. Man ska finnas där. Punkt.

Det ska inte handla om att döma, om att skämta bort eller försöka förminska. Vill din bästa kompis genomföra en behandling eller utföra ett skönhetsingrepp - vem är du att vara domare i den frågan?

Om din kompis lider av generande hårväxt, ska du då stå i vägen för en hårborttagning med laser på en seriös klinik i Stockholm? Du kan omöjligt sätta dig in i en sådan situation. Därför så bör man också hålla sig i bakgrunden och fungera som ett renodlad stöd.

Hårborttagning med laser är säkert

Naturligtvis: det handlar mycket om att skilja mellan äpplen och päron också. En hårborttagning med laser är ett rakt igenom säkert ingrepp - som dessutom ger ett bra resultat - och som kommer med garantier. Det är riskfritt att genomföra en hårborttagning med laser om man väljer en seriös klinik. Det är inte riskfritt att exempelvis åka till Polen, Lettland eller Litauen för att förstora brösten eller för att genomföra en fettsugning.

Vid de senare - och liknande ingrepp - så är dels de svenska alternativen bättre, om än dyrare, och dels så handlar det - i alltför många fall - om någonting som kanske behöver en djupare typ av hjälp i form av en psykolog. Där kan du som vän och närstående försöka förmedla kontakten. Det finns olika sätt att visa sitt stöd på. Huvudsaken är att man verkligen visar att man finns där, att man förstår och att man stöttar sin vän genom en jobbig tid.

22 Oct 2018