VIPS

Hips Vips så blir vardagen lite enklare för familjer

Leksaker i toaletten

Att ha barn är underbart, men behovet av städning ökar garanterat. Det är spill vid matbordet, lera på golvet, kläder i badrummet och sen alla leksaker som hips vips bara försvinner.

De flesta föräldrar har nog varit med om att barnen har spolat ner leksaker och andra tokiga saker i toaletten. Det är inte allt för ovanligt. Ibland hinner man rädda leksaken innan barnet spolar, men ibland åker helt enkelt fel saker ner i avloppen. Många av prylarna som åker ner i toaletten är det bara att vinka adjö till. De flesta sakerna spolas faktiskt iväg, om det inte är något stort så det fastnar i botten av toaletten eller något som suger åt sig vatten och stoppar upp rören. Vid de tillfällen det är något som suger åt sig vatten eller helt enkelt fastnar i rören, så kan man tvingas ringa till ett rörmokeri. Rörmokare får då komma på hembesök och försöka att lösa upp materialet som har fastnat och i värsta fall ta isär rören för att åtgärda stoppet.

Som tur är har många rörmokare i Stockholm jour 24 timmar om dygnet. Vissa familjer har bara en toalett och då är det bråttom med att åtgärda stoppet. Det viktigaste är att inte försöka spola mer om det är stopp i toaletten. Barnen kan bli ledsna och försöka spola för att “lösa problemet” men det kan istället orsaka översvämning i badrummet. Så håll toalettdörren stängd om stopp har uppkommit.

En rörmokare är van vid att hitta både möss, råttor och andra mer obehagliga djur i rören under hus och lägenheter. En rörmokare i Stockholm hittade till och med levande guldfiskar i en avloppsbrunn. Där fanns både akvariesand och fiskarnas konstgjorda växter från akvariet. Dessa kunde räddas och bor nu på rörfirmans kontor. Rörmokare har även flera gånger hittat leksaker i förstoppade rör. Leksakerna brukar inte i något vidare skick så de brukar slängas istället för att komma hem till sin rätta ägare.

Lär därför era barn tidigt vad som är rätt och fel att slänga i toaletten. Det kan bli dyrt om barnen slänger fel saker i toaletten och ni tvingas ringa en rörmokare. Barn förstår inte riktigt hur rören fungerar och att fel saker orsakar stopp. Självklart finns det även vuxna människor som inte heller förstår vad som ska spolas ner och inte. Så var alltid ett gott föredöme för dina barn. Om du spolar ner annat än det som är avsett för toaletten så är risken stor att dina barn kommer göra det samma.

22 May 2017