VIPS

Hips Vips så blir vardagen lite enklare för familjer

Måla om är en familjeangelägenhet

Det är ganska enkelt att fatta beslut som vuxen och där dessa sker ovanför barnens huvuden. Det är i många fall också en självklarhet; är man vuxen så är man också den som bestämmer och den som - utifrån sunt förnuft och den egna ekonomin - tar de viktiga besluten i familjen. Därmed dock inte sagt att barnen ska exkluderas. Tvärtom, vi menar att barn ska vara inblandade i fler frågor och att man genom detta också kan stärka både deras självkänsla och familjens sammanhållning. Ju fler beslut som kan fattas av alla - desto bättre är det. Ta bara en sådan sak som rör inredning och renoveringar. Där låter man sällan barnen - eller ungdomarna vara med.

Varför, de bor ju också i huset och borde därmed också kunna vara med och bestämma till en viss del? Åtminstone om man ser till detaljer som rör deras egna sfär och deras egna rum. Tyvärr har inredningstrenden slagit lite väl mycket. Detta säger vi då ett barnrum idag snarare ser ut som en installation än just ett rum för barn, för aktivitet och för lek. Ärligt talar. I många fall kan man nästan se barnrum som är så pass sterila och välputsade att man undrar om det är dags för en fotograf för en inredningstidning att påbörja ett uppdrag.

Vårt råd: släpp lite på tyglarna och låt barnen vara inblandade i exempelvis val av färger. Att måla om ger den största förändringen till lägst pris och det är ett mycket effektfullt sätt att skapa någonting nytt. I och med att vi i en större utsträckning väljer bort vitt som färg till förmån för roligare färger så är detta också perfekt att inkludera barnen.

Och, man bör även inkludera en målare. Det säger vi av erfarenhet. Många verkar tro att det är lätt att måla och att det vare sig kräver planering, förberedelse eller någon vidare kunskap. Går man in i ett måleriprojekt med den inställningen så kommer man att få problem - stora sådana.

Billigt att anlita en målare i Stockholm

Vi kan säga att ni ska måla om i ert barnrum i Stockholm och att ert barn är nyss fyllda tre år. Det första steget är alltså att ni frågar barnet om vilken färg denne vill ha i sitt rum. Jaha, då blir det orange, guld och skrikande grönt då? Inte nödvändigtvis. Som förälder kan man vara lite smartare än så. Barnet kanske inte behöver välja från hela färgkartan. Det räcker med att ge tre olika alternativ och låta hen välja något av dessa.

Och: om barnet nu prompt skulle vilja ha en stark, grön nyans - varför inte? Det behöver inte innebära att ni låter er målare måla om hela rummet i den färgen. Det räcker kanske med att måla om ett skåp, en garderobsdörr eller en del av väggen (delade väggar är en riktigt het trend för övrigt). En målare kan därefter - utifrån sin specifika kunskap - hitta komplementfärger och skapa ett trivsamt rum för alla.

Det fina med att bo i Stockholm och söka yrkesmän - målare, snickare, plattsättare, golvslipare och så vidare - är att det inte behöver kosta multum. Dels som en följd av rot-avdraget där man kan dra av 30% av den totala kostnaden för arbete och dels också som en följd av konkurrensen inom yrket i fråga. Finns det många målare i en stad så droppar också priserna som en effekt av detta. Som kund behöver du bara ta in så många offerter som du orkar, ställa dessa mot varandra och välja en målare som ligger närmast din budget. Låt alla vara med och bestämma färg och låt därefter en målare applicera denna på väggen till ett bra pris. Enkelt och roligt.

Ta kontakt med en målare för ytterliga tips och inspiration: http://www.målarenstockholm.se.

6 Dec 2018