VIPS

Hips Vips så blir vardagen lite enklare för familjer

Målsägandebiträde till offer för våldtäkt i Göteborg

Efter en våldtäkt blir ett brottsoffer tilldelad ett målsägandebiträde i Göteborg. Om du inte trivs med tillsatt advokat ska du självklart begära ett byte.

Även ett brottsoffer bör skaffa advokat. Det gäller särskilt den som blivit utsatt för en våldtäkt. Våldtäkten i sig är ett ofattbart kränkande brott att bli utsatt för. Men tyvärr kan också livet efter våldtäkten innebära en hel del moment som kan upplevas som ytterligare kränkning. Det gäller särskilt att hantera rättsapparaten.

Det låter kanske lite märkligt, att ett brottsoffer skulle behöva advokat. Men ett målsägandebiträde, som det heter, har en mycket viktig uppgift. Det är nämligen denna person som i sin tjänsteutövning stöttar och hjälper ett brottsoffer genom hela rättsprocessen med domstolar och förundersökningar. Detta gäller brottsoffer som utsatts för våldtäkt, såväl som något annat brott.

Våldtäkt i Göteborg – brottsoffret i centrum

Du som själv blivit utsatt för en våldtäkt kommer få ett målsägandebiträde tilldelat till dig automatiskt av svenska staten. Men du har alla möjligheter att byta ut den tilldelade advokaten mot någon annan, om du upplever att det passar dig bättre. Det är viktigt att du känner dig trygg med den advokat som företräder dig.

Glöm inte att den personliga kemin spelar roll även i denna typ av advokat-klient-relation. Får du dåliga vibbar av den advokat som satts att företräda dig, begär ett byte. Du behöver inte ange anledning. Tänk på att det är du som är i centrum. Du som ska skyddas till varje pris. Inte någon advokats eventuella prestige.

20 Aug 2022