VIPS

Hips Vips så blir vardagen lite enklare för familjer

Med en laddstolpe hemma laddar man snabbt och säkert elbilens batteri

Har ni köpt en elbil och funderar nu på var ni bäst kan ladda den? Genom att installera en laddstolpe hemma i garaget eller på uppfarten till huset så blir det enkelt att fylla batterierna.

En elbil bör laddas på ett säkert sätt, och att använda husets vanliga eluttag kan vara brandfarligt då vanliga ledningar inte klarar av den belastning som detta innebär - särskilt under en längre tid. Ett vanligt elsystem där hemma är heller inte dimensionerat för de stora strömstyrkor som en elbil kräver vid laddning. Därför bör man istället installera en så kallad laddstolpe eller en laddbox. Precis som med alla andra elarbeten måste även en laddstolpe installeras av en auktoriserad elektriker. Det vanligaste är att man monterar laddboken på väggen i garaget eller på en laddstolpe vid parkeringsplatsen.

Styr enkelt laddningen med hjälp av mobilen

Laddstolpen installeras alltid med en egen säkring i elskåpet och med en kabel som är anpassad för den höga belastning som krävs för att ladda en elbil. En laddstolpe har även en egen säkerhetsfunktion som reagerar om något är fel och för säkerhets skull slår av strömmen.

Att ladda sin elbil är egentligen inte svårare än att ladda sin mobiltelefon - det är snarare enklare. Detta då man även kan styra laddstolpen med wifi och med mobilen. Via en enkel app kan man starta och stoppa laddningen men även planera den och passa på att ladda bilens batteri den tid på dygnet då elpriset är som lägst. Är man inte hemma kan man enkelt övervaka laddningen via appen och se att allt fungerar som det ska. Skulle något vara fel får man dessutom ett meddelande till sin mobil. I appen sparas också all laddhistorik, och man kan på så vis enkelt gå tillbaka i tiden för att exempelvis kolla hur mycket el som gått åt.

Få rabatt på installationen

Vill man som privatperson eller som bostadsförening installera en laddstolpe eller laddbox så ska man kontakta ett par olika företag specialiserade på sådana installationer och begära in offerter. Var noga med att ge om en offert där även kostnaden för kontroll av det befintliga elsystemet ingår, såväl som en slutbesiktning och kvalitetskontroll när installationen väl är gjord. Det är viktigt att företaget man anlitar är registrerat hos elsäkerhetsverket. Det finns även ett bidrag från Naturvårdsverket att söka där man kan få ersättning för halva kostnaden av installationen. 

19 Oct 2020