VIPS

Hips Vips så blir vardagen lite enklare för familjer

När du behöver inredning till stallet

Alla hästägare vet att det kräver mycket utrustning och prylar. Det slits mycket med tiden och man behöver i stort sätt alltid något nytt, antingen till hästen, stallet eller ryttaren. Det allra flesta man behöver mycket pengar men är ett måste.

Våra hästar tillbringar mycket tid i sina stall och det är mycket viktigt att hästen trivs där. Hästvälfärd är ett begrepp som innebär ett mått som ska beskriva hästens välmående.

Unika individer

Alla hästar är unika individer med olika bakgrund och erfarenheter som formar hur den agerar och mår. Den ena hästen är inte den alnda lik helt enkelt. Och ingen förstår sig på sin häst bättre än ägaren eller den som rider den mest. Det är av största vikt hur den hanteras, hålls, vad den äter och hur den tränas för dess välmående. Det innebär självfallet både fysiskt och psykiskt.

Det är också av stor vikt att läsa av hur hästen mår. Det kan handla om att lära sig av hästens beteende, vad den äter för foder, tillgång till vatten, miljö, hälsa och mentala upplevelser.

Socialt umgänge viktigt

Det är viktigt för hästen att hålla uppsikt över sin omgivning och att kunna röra sig fritt tillsammans med andra hästar. En häst känslig och brist på kontroll och rutiner kan leda till stress och oro. Den har ett stort beteendebehov vilket innebär att den behöver funktionell återkoppling för att vilja utföra olika beteenden.

Det gäller till exempel hunger som är en basal känsla som ökar motivationen att äta. Det gäller också beteenden som relaterar till födosök, vila, rörelse, och socialt umgänge.

Stallet är hästens hem

Hur mycket man än låter hästen gå i hagen, tränar och rider sin häst är det ett faktum att den tillbringar mest till i stallet. Hästar ser stallet som sitt hem och trygghet så det är mycket vikigt att hästen har allt i stallet för att den ska trivas och må bra. Framför allt är det viktigt att hästen har gott om utrymme. Det är också viktigt att hästen inte är ensam för långa stunder då den är mycket sällskaplig av naturen. Hästar kan mår dåligt när de är ensamma för mycket, det är mycket viktigt med både andra hästar och människor.

Hästar vill inte ha det för trångt

Det gäller att vara noga med både stallinreding och uteboxar för att hästen ska vara nöjd och glad. Det finns numera massor med modeller av hästboxar, utestall, uteboxar, vindskydd, stallfönster, stalldörrar, stallmattor, vattenkoppar och solarium att välja på till hästen.

27 May 2019