VIPS

Hips Vips så blir vardagen lite enklare för familjer

När du ska anlita en barnvakt

Många föräldrar vill ha både karriär, ha en fritid och vara en super-mom eller super-dad. Men ibland räcker tiden inte till och det är helt okej. Det är mycket som tar vår tid och ibland går det inte att pussla ihop tiden hur mycket man än försöker.

Att anlita en barnvakt eller nanny är dock inte alltid hur lätt som helst. Ska man be grannen? grannens barn? någon nära släkting? Det är svårt att veta vem som är bäst lämpad för barnvaktsjobbet. Är det endast någon gång ibland så fungerar det jättebra med en nära vän eller släkting till barnet som de har förtroende för och känner sig trygga med. Men är det hjälp flera gånger i månaden så kan det vara tid att fundera på att ha en riktig barnvakt.

För alla inblandades skull så är det bäst att ha en och samma barnvakt vid kontinuerlig hjälp. Barnen bygger då upp en relation och förtroende för den nya barnvakten, skolan eller förskolan lär sig att känna igen barnvakten. Ni som föräldrar kan känna er trygga med att det är samma person som tar hand om era barn & är i ert hem och barnvakten bygger upp en bättre relation till barnen och kan bättre förstå era barn.

Men vad vill man ha ut av en barnvakt? Det är viktigt att veta vad ni faktiskt letar efter. Vill ni ha en barnvakt som bara finns till hands om barnen behöver henne eller honom vid passningen? Eller vill ni ha någon som aktiverar barnen? Barnvakter kan faktiskt vara olika. Vissa vill gärna vara med och leka eller aktivera barnen, medans andra gärna bara hänger i bakgrunden. Ingen av egenskaperna är mer rätt än den andra, det är helt enkelt så att människor är olika och vissa barn behöver mer uppmärksamhet av sin barnvakt än andra.

Det som ni alltid ska göra när ni anlitar en nanny eller barnvakt, är att vara säkra på att personen kan utföra en HLR vid behov. Att göra hjärt-lungräddning  på ett barn skiljer sig lite från att göra det på en vuxen, så anställ någon som har fått utbildning i det. De flesta seriösa barnpassningsföretagen utbildar sina anställda i detta.

Anställ en riktig barnvakt

Ska ni ha barnpassning kontinuerligt så anställ en riktig barnvakt från ett företag. Även fast det kanske kostar lite mer att anställa en riktig barnvakt via ett företag så är det värt det. Du vet då att betalningen sker på rätt sätt, skatt betalas som det ska, den anställde har ett anställningsavtal och du vet att du alltid får hjälp av företaget om det skulle vara något. Er barnvakt kan då dessutom HLR för barn. Företagen ber dessutom alltid om ett utdrag från polisen så du vet till hundra procent att den anställde inte förekommer i några domar.

 

31 Mar 2017