VIPS

Hips Vips så blir vardagen lite enklare för familjer

När ens barn vill göra ett skönhetsingrepp

Uppdaterad: 10 september 2020

När barnen börjar komma upp i tonåren märker föräldrarna en förändring, både hos killar och tjejer. Hos tjejer framför allt märks också en ökad fixering vid utseendet, en vilja att göra sig fin. Vissa kläder går inte att ha på sig när man går till skolan, man börjar tjata om att få sminka sig och så vidare. För en förälder kan det kännas konstigt när ens lilla barn plötsligt vill börja bli mer ”vuxen” och för att behålla en god relation med barnen går man med på det ena kravet efter det andra. Det är dock inte alltid en bra lösning.

För barnets egen skull kan det faktiskt vara bra att som förälder sätta gränser och faktiskt hålla på linjen att det är mamma och pappa som bestämmer tills du fyllt 18 år. I tonåren är det lätt att man gör saker man ångrar senare i livet, och många kanske själva med tacksamhet minns hur ens egna förälder ibland satte stopp för tokigheter som man idag vet att man hade fått ångra. Du kan faktiskt hjälpa ditt barn genom att ha tydliga regler och inte gå med på allt som krävs.

Vad ska man tillåta?

Det är vanligt att unga tjejer vill experimentera med sitt utseende. Och det finns ju så mycket man kan göra. Färga håret och ögonbrynen, ta hål i öronen, pierca näsan eller kanske naveln, tatuera sig eller förstora läpparna med fillers. Vissa föräldrar tar detta med jämnmod och minns sin egen vilda ungdom, andra har fullständigt förträngt den vilda barndomen och går i taket över minsta antydan till att ens vackra barn ska förstöra sitt utseende.

De flesta befinner sig dock någonstans däremellan och är ganska ambivalenta till vad de ska tillåta eller inte. Att färga håret är kanske ingen stor grej, men att göra ett skönhetsingrepp när man inte ens fyllt 18? Är det ens tillåtet? Ja, som förälder kunde man önska att det inte var det, men faktum är att många kliniker i Stockholm utför behandlingar med fillers på barn under 18 år. Dock måste de alltid ha ett godkännande från föräldrarna och de flesta kliniker kräver också att föräldrarna är med.

Inte under 18 år

Här kan du som förälder med rätta vägra gå med på ditt barns krav. Att injicera fillers i läpparna är inte bra för ett växande barn, varken fysiskt eller psykiskt. Det spelar ingen roll att det är ett mode och att ”alla andra” gör det. Att i alltför unga år börja skönhetsbehandla sig kan skapa ett skadligt mönster när man blir äldre, där man ständigt känner sig missnöjd med sitt utseende och söker efter sätt att rätta till det. Man kan faktiskt bli beroende av skönhetsingrepp, något som kan skada en fysiskt och såklart också kostar på både socialt och ekonomiskt.

Ta hjälp av en bra klinik i Stockholm

De flesta seriösa kliniker som utför fillers skulle hålla med oss här, och en idé kan faktiskt vara att ta med barnet till en bra, ansvarstagande klinik i Stockholm. Där kan ni i lugn och ro diskutera vad ett ingrepp innebär och varför man inte bör göra det när man är ung och fortfarande växer. Ditt barn kan få lite hjälp av en ”expert på skönhet” som kan förklara för henne att hon är fin som hon är och inte behöver göra något ingrepp. Att ta hjälp utifrån för att stärka barnets självkänsla är ofta en bra lösning. Kliniker som erbjuder fillers och liknande behandlingar - botox, exempelvis - brukar alltid erbjuda en konsultation innan en behandling tar vid. Detta för att dels se vad patienten egentligen förväntar sig och dels även för att klargöra att behandlingen inte sker av andra orsaker än det rent estetiska. Det senare kan förklaras av att dålig självkänsla kan försöka botas genom skönhetsbehandlingar - man genomför ett ingrepp för att må bättre genom en ökad skönhet. Det kan då handla om en illusion: man mår fortfarande dåligt inombords och man måste hitta läkning på annat sätt. Seriösa kliniker ser sådant och de utför inga behandlingar enbart för att tjäna pengar: i första hand vill man hjälpa personer. Läs mer om fillers.

Efter 18-årsdagen är det inte längre upp till dig

Vill din dotter ändå göra en behandling med fillers när hon fyllt 18 är det inte mycket du kan göra. Egentligen är det inte heller ett farligt ingrepp, och det har inga biverkningar. Effekten är inte ens permanent, så kanske är det bästa att prova på. Många som testar fillers gör det vid några enstaka tillfällen som en kul grej, men det kostar pengar och gör ganska ont, så att göra det regelbundet två gånger per år är inte ett alternativ för de flesta unga tjejer.

Du ska dock hjälpa din dotter att hitta en seriös klinik där behandlingen utförs av sjuksköterskor och läkare. Kliniken ska vara medlemmar i Estetiska Skönhetsrådet och även ha certifikat därifrån. Förklara för ditt barn att oavsett vad du tycker så stöder du henne i sitt beslut och hjälper henne att göra det bästa av det.

Det bästa du som förälder kan göra är att utesluta de oseriösa alternativen. Även om fillers är en säker behandling så finns det en risk för komplikationer. Dessa kan komma i form av infektioner - där nålsticket skett - och det kan handla om röd och irriterad hud. Till detta så kan man nästan räkna med svullnad och blåmärken. En komplikation som är värre än alla andra innebär att Facialis-artären blockeras av fillers; något som kan leda till blindhet. Gemensamt mellan alla dessa komplikationer är behandlaren. En oseriös sådan ligger ofta bakom de ingrepp och behandlingar som blir sämre.

En skicklig behandlare vet hur man går tillväga, använder godkända - testade - produkter och stressar inte fram ett resultat bara för att tjäna pengar. Man sätter patientsäkerheten först - precis som det ska vara. Du som förälder kan hjälpa din 18-åring att hitta rätt klinik för en behandling med Fillers. Undersök, besök och gör jobbet. Det kanske öppnar för att även du provar på denna effektiva lösning för att fylla ut vissa områden och mildra åldrandet? En trevlig behandling att göra tillsammans kanske?

28 Jun 2018