VIPS

Hips Vips så blir vardagen lite enklare för familjer

När man behöver parterapi i Stockholm

De flesta har alltid något i relationen som man kan behöva arbeta med. Att leva tillsammans med en partner, sin familj och barn är inte alltid lätt. Vi är ju alla olika och tycker och tänker olika och det måste ju få vara så. Att man är olika människor som lever tillsammans. Men om man grälar tillsammans, och inte hittar lösningar så att man slipper gräla på varandra, kan man behöva hjälp för att lösa sådant som man är oense om i relationen. Då kan man gå i parterapi i Stockholm, om man bor där.

Egentligen borde alla gå i terapi

Med tanke på att vi lever i en ganska stressig värld, åtminstone i Sverige när båda föräldrar ska arbeta heltid, och även utan barn, vill båda i ett parförhållande oftast arbeta heltid, kan det tära en hel del på relationen. Man ska lyckas i sitt yrkesliv, helst se så bra ut som möjligt, vara vältränad, väl utbildad, glad, energisk och duktig. Det finns en del krav på vuxna som ska lyckas med många saker, förutom att lyckas på jobbet. Det gör att många inte riktigt får tid till sin relation, ger den inte möjlighet att växa som den egentligen behöver. Och svårare blir det om man får barn. 

Svårare i relationen med barn

Barn är en gåva, sägs det, men triggar samtidigt många saker i en relation som kan prövas av att man får ett barn i relationen och som har stora behov. Ett barn kan ju inte vänta, barn behöver mat, behöver bytas på, vill ha tröst och sömn och så vidare. För många föräldrar är det en ny situation att ha barn som tar upp all ens tankar och handlingar. Då är det lätt att man glömmer varandra i relationen och den blir lidande. Kanske någon annan visar mer uppmärksamhet, och så blir det lätt att tänka att det är roligare i en annan relation. Då kan man behöva gå i terapi och jobba på relationen som man har med varandra.

Är det svårare idag vara förälder?

Därför undrar man om det är svårare idag att vara förälder? Förut var man många kring barnet; morföräldrar, farföräldrar och mågna fler i den egna familjen. Kanske det var lättare då man stöttade familjen och inte var ensam, bara hänvisade till varandra som föräldrar. När man bara är en kärnfamilj är man ganska ensamma om sin relation och kan behöva mer hjälp och stöttning.

26 Jun 2019