VIPS

Hips Vips så blir vardagen lite enklare för familjer

Överlåtelsebesiktning – en säkerhet vid husaffären

Vid en överlåtelsebesiktning får man hjälp att hitta eventuella fel och skador på fastigheten innan försäljning. Följ råden nedan för att säkerställa en trygg och säker fastighetsaffär.

I skedet innan man sätter sig för att skriva kontrakt bör en så kallad överlåtelsebesiktning göras. Syftet med denna är att försäkra båda parter vid en husförsäljning att huset är i utlovat skick och att det inte finns några dolda fel. Ett husköp betraktas som en mycket seriös affär av förklarliga skäl. Vill man köpa ett hus planerar man ofta att tillbringa många år där med sin familj. En överlåtelsebesiktning bör därför betraktas som ett naturligt steg i processen. Har det blivit dags att sälja, ta då kontakt med en besiktningsman som jobbar med överlåtelsebesiktning i ditt område. Känn dig trygg med att du med gott samvete kan gå vidare med affären när du besiktigat huset.

Att lära sig av en överlåtelsebesiktning

En grundlig besiktning tar mellan ett par till några timmar. Det gäller att känna, lukta och titta på allt för att försäkra sig om att det inte finns några skador eller fukt i huset. Man bör också titta på gamla papper och protokoll från eventuella renoveringar för att se vad som åtgärdats i huset tidigare. Det rekommenderas att den som säljer huset är med under besiktningen eftersom det finns mycket att lära sig. Ska man själv köpa hus i framtiden eller kanske sälja igen, är det bra att veta vad som är viktigt att undersöka under den så kallade okulära besiktningen.

2 Apr 2022