VIPS

Hips Vips så blir vardagen lite enklare för familjer

Passande solskydd till barnrummet

För ett barn så blir det egna rummet viktigare ju äldre barnet blir. Från att ha varit ett rum där man helst sitter tillsammans med mamma och pappa så blir rummet i fråga, allt eftersom, det rum där barnet får en chans att vara ifred. Missförstå oss rätt här - barnet kommer inte att vilja slippa er, men även barn har ett behov av privatliv och att kunna stänga dörren efter sig. Det måste man som förälder ge sitt barn - i den mån det är möjligt (vi är väl medvetna om att man kanske inte har ett obegränsat utrymme i bostaden).

Det vi tänkte titta lite närmare på här är just barnrummet och hur man ska tänka gällande inredningen. Vi tänkte göra så genom att rada upp några viktiga punkter som kan göra det hela lite lättare att följa - punkter som ser ut enligt följande:

  • Plats för lek. det fel som många föräldrar gör är att man ser den egna smaken föregå barnens behov. Det blir viktigare att barnrummet ser snyggt ut och att det matchar den övriga inredningen i bostaden än att det är funktionellt. Menas här: det viktigaste är att ditt barn kan sitta - gärna med sina kompisar - och leka med sina leksaker. Tänk alltså på att skapa yta.
  • Tänk mer funktionellt: Den här punkten hör ihop med den föregående. Se till att - i synnerhet om det handlar om en begränsad yta - ta tillvara på det som kallas compact living. Hitta smart förvaring och försök att använda takhöjden. Det senare har ett typisk exempel i form av en våningssäng där barnet - tänk på fallrisk kontra ålder! - dels får en sängplats och dels också får utrymme för lek under. Att utnyttja takhöjden för hyllor är också bra. Där kan ni förvara de leksaker och saker som barnet bara får använda då ni som föräldrar är närvarande.
  • Sömn och solskydd. Rummet är inte bara till för lek, även sömnen har en stor betydelse i barnets utveckling och lek. hur får man till ett snyggt barnrum med ett par fula persienner? Solskydd handlar om mer än bara persienner. Bor ni hus så är markiser ett bra alternativ och ett passande solskydd. Vi ska även påpeka att rullgardiner är fina och går utmärkt att matcha mot den färgskala ni valt att inreda rummet med. Tänk även på att det solskydd ni väljer ska vara funktionellt under dagen och att det ska kunna stänga ute solen under de varmaste dagarna på året. ett för varmt rum ger sämre sömn.
  • Fokus på det lilla. Det är detaljerna som gör det. Sätt upp färgglada vimplar, sätt upp roliga tavlor på väggarna och välj en matta med något spännande tryck. låt barnet - naturligtvis beroende på ålder - vara med och bestämma också. Skapa ett rum att trivas i!
  • Läxor och egentid. En plats för att sitta och studera är ett måste. Ikea har fina lösningar som dels tar lite plats och som dels smälter in bra i miljön. Det är viktigt att ditt barn får en chans att sitta i lugn och ro - att läsa läxor vid köksbordet fungerar inte i längden.
18 Oct 2017