VIPS

Hips Vips så blir vardagen lite enklare för familjer

Så får du barnen att hjälpa till med städningen

Tjat, tjat, tjat, Bråk, bråk, bråk. Smällande i dörrar och uppgivna ambitioner. Så kan det kännas ibland när man vil få barnen – både mindre barn och tonåringar – att hjälpa till med städningen där hemma. Läs vidare så får du några matnyttiga tips om hur du kan få barnen att hjälpa till med städningen.

Men först och främst måste vi kanske vända lite på det hela – för det kanske inte ser så illa ut i svenska hem som man kan tro. En undersökning som gjordes nyligen visar nämligen att majoriteten av svenska barn hjälper till med de dagliga hushållssysslorna. Sammantaget hjälper tre av fyra barn till med städning, disk, tvätt och annat minst en timme i veckan. Dagens ungdom anklagas relativt ofta för att vara lata, rent av curlade, men faktum är att många barn gör mer hemma än vad föräldrarna gjorde själva när de var små. Anledningen till det är att deras mödrar ofta var hemmafruar och hade mycket tid att sköta hemarbetet själva.

Ingen drömvärld

Men någon drömvärld lever vi trots allt inte i, och det finns många ungdomar som heller sjunker ner i soffan med tv-spelet eller favoriten på Youtube istället för att hjälpa till med att skrubba toalettstolen, Här är några tips till föräldrar som har problem med att få tonåringen att städa.

  • Lägg grunden tidigt. Har barnen inte fått hjälpa till därhemma när de åtminstone var i sex-sjuårsåldern så kan det vara svårt att få till någon förändring när det kommer upp i tonåren.
  • Många barn i tidiga tonåren är osäkra och förvirrade. Hormonerna snurrar runt i kroppen och barnet kan tappa förmågor. Många tonåringar har problem med fokus och ordningssinne, så har tålamod. Det kommer tillbaka, uppmuntra ditt barn att göra sitt bättre.
  • Tänk igenom vad du tycker är viktigast att få hjälp med, var et främsta avlastningsbehovet finns. Låt tonåringen hjälpa till med några saker, skippa resten. Ställer du krav som är för tunga att motsvara så riskerar du att förvärra ”städkriget”.
  • Skapa allianser. Berätta på ett tydligt och pedagogiskt sätt vad som är viktigast att få hjälp med. Förklarar vad det skulle betyda för dig och att hjälp skulle göra livet därhemma lättare för alla. Få över barnet på din sida!
  • Även om du lyckas med de ovanstående punkterna, så lär du nog få påminna en hel del. Som sagt, det är mycket som rör sig i ett tonårshuvud. Stå på dig utan att bli för tjatig och visa att du är glad när det överenskomna arbetet blir utfört.

Vill du veta mer? Här kan du hitta mer information om städning.

30 Sep 2017