VIPS

Hips Vips så blir vardagen lite enklare för familjer

Så kan du få barnen att städa hemma

Är det näst intill omöjligt att få barnen att städa upp efter sig? Man önskar kanske att det där med att städa upp efter sig kom mer eller mindre automatiskt, eller hur? Så vad ska man som förälder göra för att ingjuta i barnen vikten av att städa upp när de har lekt färdigt? Här listar vi några saker som man som förälder kan göra för att få barnen att börja städa.

1. Ge alla sakerna en given plats i barnens rum

Om du som förälder, skaffar in hyllor och lådor, så kan alla sakerna få en egen plats i rummet. Det finns väldigt fina barnhyllor med lådor och i olika färger som man kan handla in, bland annat från en småländsk möbelaffär. På det sättet kan man ge varje sak en låda. Klistar man på en lapp med "bilar", "dockor" eller "lego", så lär sig barnen läsa på samma gång. När barnen har lärt sig de olika platserna för sina leksaker är det sedan lättare för dem att ordna upp allt i det egna rummet.

2. Ha en kalender eller att-göra-lista

Man kan rita upp en kalender, eller en lista som barnen ska göra. När de väl har gjort allt på listan, får de en uppmuntran eller belöning när de har åstadkommit det som står på listan. Då blir städningen en rolig sak att åstadkomma för barnen och man blir inte tvungen att tjata lika mycket.

3. Visa barnen och gör likadant

Barnen lär sig bäst av att se oss föräldrar göra det. De härmar ju oss, i allt, i princip. Ser de vuxna som städar upp efter sig, lär sig barnen att det är så man gör. Dessutom är det roligaste barn vet, när föräldrar gör saker med dem. Om städningen blir en sak du gör tillsammans med sitt barn, blir det en rolig sak som ger dem din uppmärksamhet och det blir något de gärna vill göra.

4. Ha tålamod med barnen

Till sist är det viktigt att ha tålamod med barnen. Tjat och gnat är varken roligt för dig som förälder eller för barnen. Om du lyckas få barnen att se det som en naturlig del av leken, blir det lättare.

Samtidigt är det svårt för så gott som alla föräldrar att ha tid och möjlighet att ge barnen tiden som de behöver för att få städningen att bli en rolig sak. Allt är lättare om man kan anlita hemstädning, så att man har grundat ett rent hem. Då är det lättare sedan att behålla ordningen hemma. Bor man i Göteborg, eller i någon annan storstad, kan bara pendlingen till och från jobbet stjäla mycket tid, vilket gör att man inte har tiden till veckostädningen. När man väl är ledig från jobbet kanske man hellre vill umgås med barnen och göra roliga saker. Då kan det vara mycket värt att anlita en städfirma som tar hand om grundstädningen hemma.

24 Jul 2018