VIPS

Hips Vips så blir vardagen lite enklare för familjer

Så kan du undvika en skilsmässa

Det sker årligen väldigt många skilsmässor. Inte bara i Sverige, utan världen över. Du har säkert hört statistiken, att närmare hälften av alla äktenskap slutar med just skilsmässa i stora delar av Västvärlden. Samtidigt är det något som många gärna undviker så långt det bara går. Det finns ett antal tips man kan använda sig av för att försöka förbättra relationen. Om det fungerar? För vissa, säkerligen. Men inte för alla, naturligtvis.

Spendera mer tid tillsammans

Det här är ett klassiskt sätt att försöka få upp ögonen för varandra igen. Ett problem som faktiskt kan leda till skilsmässa så småningom är att man helt enkelt inte spenderar tillräckligt mycket tid – kvalitetstid – tillsammans. Det bästa är att helt enkelt göra saker ni båda tycker om. Kanske kan ni kolla på någon rolig film, skratta lite och komma varandra lite närmre. Spenderar man väldigt mycket tid ifrån varandra finns en risk att man tappar det där bandet man hade. Gör det ofta – gärna en gång i veckan, åtminstone.

Sopa inget under mattan

Du har säkert hört förut att kommunikation och ärlighet är viktiga ingredienser i ett lyckligt äktenskap. Ett sätt att tillämpa det här i praktiken är att ta upp problem du tidigare har dragit dig för att prata om. Till exempel kanske din partner snarkar väldigt mycket – något som gör dig irriterad. Högljutt snarkande är givetvis något som många kan finna irriterande, och en bra sak är då att på ett vänligt sätt ta upp det med sin partner. Om du bara låtsas att problemen inte finns, har du ingen chans att faktiskt lösa dem. Många små problem som får ligga och gro över tid kan vara en faktor som bidrar till skilsmässa.

Släpp vissa saker

Det kommer säkerligen att finnas saker som faktiskt inte går att lösa på det sätt man kanske önskar. Till exempel kan du inte få din partner att sluta snarka bara för att du talar om att det irriterar dig. Det är alternativa lösningar man kan få hitta, även om de inte är optimala. Om ni har fått använda er av lösning som inte känns optimal, fungerar det inte att älta över den. Om det har gått flera månader är det dags att släppa det och gå vidare.

Låt inte gnistan dö ut

Ett sätt att undvika en eventuell skilsmässa är att inte låta gnistan dö ut – eller tända den igen, om den redan har släckts. Det spelar egentligen ingen roll hur ni bär er åt för att göra det här. Se bara till att ni får tid till varandra och planera in något som håller gnistan vid liv, eller tänder den igen.

21 Dec 2017