VIPS

Hips Vips så blir vardagen lite enklare för familjer

Tips för att välja hemtjänst

Den dagen man inte klarar det vardagliga livet på egen hand kan det vara läge att få hjälp i hemmet. Här kommer våra bästa tips för att välja hemtjänst. 

Ta reda på vad som gäller i din kommun 

Det första man behöver göra när man bestämt sig för att skaffa hemtjänst är att ta reda på vad som gäller i just din kommun. Flera kommuner runt om i landet tillämpar valfrihet inom området, vilket innebär att du själv väljer om du vill anlita kommunens egen hemtjänst eller en privat utförare. 

Tillämpar din kommun inte denna typ av valfrihet kommer dom se till att hemtjänsten blir verkställd. I dom fall man har möjlighet att själv välja finns många bra tips att ta med sig när man letar ett lämplig alternativ. 

Fundera på dina behov 

Vad är det egentligen du vill och behöver ha hjälp med? Fundera på vilka delar av det vardagliga livet som har blivit svåra att klara av på egen hand och skriv en lista på dina behov och önskemål som du skulle vilja ha hjälp med från hemtjänsten. Dom flesta erbjuder liknande tjänster men det ka vara skönt att ha svart på vitt vad man vill ha hjälp med. Om inte annat för sin egen skull så att det bli lättare att hitta den som är mest lämpad. 

Hitta utförare som matchar 

När man vet vad det är man vill ha hjälp med är det dags att se vilka utförare som matchar dina behov och krav. Det kan man göra genom att läsa på på olika aktörers hemsidor samt be om broschyrer och annat tryckt material. På kommunens hemsida finns också information om alla aktiva utförare. Tycker man att det är svårt att hitta tillräckligt mycket information kan man kontakta biståndshandläggaren hos sin kommun för att få reda på mer. 

Man kan även personligen kontakta dom privata utförare som finns för att ställa frågor om verksamheten och dess tjänster. På så vis skapar man sig också en bra känsla kring dom olika hemtjänstföretagen som finns, samt om dom matchar dina personliga krav eller inte. 

Be om referenser och rekommendationer 

Ett annat tips att ta med sig på vägen är att fråga vänner och bekanta om deras upplevelser av hemtjänst. Vet du någon som haft insatser under en längre tid och någon som kanske nyligen blivit beviljad är det två bra erfarenheter att jämföra. Man kan även be om referenser hos dom olika företagen för att få veta hur ännu fler känner kring deras tjänster och utföranden. 

Be om hjälp 

I en stad där det finns mycket att välja bland när det kommer till hemtjänst kan det kännas överväldigande att kontakta, jämföra, utvärdera och tänka helt på egen hand. Be om hjälp från någon närstående så kan ni tillsammans bolla tankar och funderingar. Det kan vara skönt med stöd genom hela processen, det är trots allt en ganska stor omställning i livet och det kan vara bra att inte gå igenom den helt ensam.

Läs mer om hemtjänst här: https://www.hemtjänststockholm.nu

18 Dec 2019