VIPS

Hips Vips så blir vardagen lite enklare för familjer

Tips – så får du ordning på ett stökigt barnrum

Har du barn så vet du också vilket inferno som kan gömma sig bakom dörrarna till barnets rum. Ibland så kan man inte tro att det är sant - leksaker överallt, kläder, lego, skor, böcker, spel i en enda stor röra och detta på en extremt kort tid. Städningen blir inte fullt lika rolig och allt som oftast så slutar det med att du som förälder står där med krökt rygg och plockar medan du kväver svordomarna du har inom dig. Det är i sanning imponerande hur så små kroppar kan åstadkomma sådan extrem oreda på så kort tid. Vi skulle vilja komma med ett påstående: Det är ditt ansvar!

Fullt möjligt att nå målet

Där lät vi kanske lite väl hård, men faktum är att du kan underlätta och skapa bättre ordning i barnrummet och få denna ordning att bli hållbar också. Vi tänkte ge några handfasta råd och tips kring hur du kan nå detta - till synes - ouppnåeliga mål. Det hela baseras egentligen på att hitta en delikat balans mellan utrymme, plats för lek och för smart förvaring. En slags helig treenighet som kompletteras av det självklara - städning. Följer du våra tips så kommer du att se att barnrummet är betydligt trevligare att öppna dörren till nästa gång. Det vågar vi lova.

  • Använd höjden i rummet. Se till att förvaringen - i så stor mån som möjligt - sker på höjden. Det ger dig en fördel i att ditt barn måste ha hjälp med att plocka ner saker och därmed kan du också få barnet att plocka undan någonting annat direkt.
  • Ordna bokhyllan. Ett bra tips för att få hela rummet lite snyggare är att du har en bokhylla på väggen och en mindre sådan på golvet. Låt barnet välja ur den lägre bokhyllan medan du ordnar upp i den högre (och ser till att även annat än böcker frå plats). Här kan du med fördel “portionera” ut böcker i ditt barns hylla.
  • Smartare förvaring. Det kan vara väldigt skönt att ha någonting att slänga ner allting i. Var sak har sin plats - det är en devis som inte riktigt går att applicera till ett barnrum. se till att ha lådor under sängen och några korgar där du och barnet kan slänga ner alla leksaker då det är dags för natti-natti.
  • Städning. Gör det till en rutin att alltid städa undan leksakerna innan läggdags. Beröm barnet under tiden och gör det hela till en mysig stund tillsammans. gällande den “riktiga” städningen så kan vi varmt rekommendera att du då och då genomför en rejäl storstädning. Detta av rent hygieniska skäl. En del i detta är att du kan ta hjälp. Det finns företag som erbjuder rena storstädningstjänster och där kan du komma ganska billigt undan tack vare rut-avdraget. De som provat har varit väldigt nöjda. Ett barnrum är inte helt lätt att städa i och där kan den professionella vara en räddande ängel.
  • Sortera. Det är ganska troligt att ditt barn har väldigt många leksaker och att ungefär en tredjedel av dessa egentligen aldrig används. Här gäller det att vara lite osentimental och rensa undan. Försök att ha någon slags om formel om en in- en ut och gör ditt barn införstådd med detta. Det kan här vara bra att locka barnet genom att säga att leksakerna kommer att hamna hos någon som verkligen behöver dem bättre. Där bör du naturligtvis låta barnet följa med då ni lämnar leksakerna i fråga till exempelvis Myrorna, Röda Korset eller Stadsmissionen.
19 Oct 2017