VIPS

Hips Vips så blir vardagen lite enklare för familjer

Trädkramare, trädflyttare och trädfällare

Alliteration – heter det när orden börjar på samma bokstav. Alliteration brukar mest förekomma i ramsor, kanske författade av ordkonstnären Lennart Hellsing, ni vet han med Krakel, Spektakel, Kusin Vitamin... och alla andra kända ramsor. Här tar vi upp trädgårdsmästare och dito som har med träd att göra, eftersom det är säsong nu för både trädgårdsskötsel och trädfällning. Har man en trädgård, brukar vi här i Sverige, tycka att man ska sköta den, med en engelsmans hela passion och intresse.

Och trenderna är tydliga inom trädgårdsodling. Ena året ska man inte klippa häckarna mer än nödvändigt, andra år ska de se ut som miniatyrer av Versailles klippta träd och buskar. Något år är det inne med japansk trädgårdsstil, ett annat år ska trädgården mest se ut som en förvildad bakgård.

En trädgårdsmästare ska kunna flytta på träd

Ska man kunna hänga med i de olika trenderna inom trädgårdsodling, gäller det att kunna flytta på både buskar och träd i önskad omfattning. Något som brukar engagera, inte bara trädflyttarna, utan även trädkramarna. "Trädkramare" kallas de som vill skydda träden från att flyttas, fällas eller någon annan av människor påverkan på skog och mark. Varför man kallar dem trädkramare har med det faktum att oftast brukar de som protesterar mot trädfällning, skydda träden med sina egna kroppar. Ibland lägger de sig på marken framför grävskopan som ska gräva bort trädet, vilket brukar resultera i poliseskort till närmaste häkte.

För de stackare som ska verkställa ett beslutet om trädfällningen blir det en extra påfrestning då de endast har fått ett uppdrag att verkställa ett beslut som de sällan har att göra med. Det som trädkramare ofta vill är att fortsätta protestera och vägrar inse att de egentligen har förlorat kampen om träden. Ibland kanske man helt enkelt måste ge sig när man har förlorat en strid om träden.

Ett träd kan alltid leva vidare på andra sätt

För den som ska verkställa trädfällningen kan det vara så att man inser att alla träd inte kan räddas och att ta ner träd, behöver inte vara slutet, eftersom man kan ta avknoppningar av starka träd som ger skott och som man kan odla till minst lika stora träd. Så länge ett träd är levande kan de alltid leva vidare på andra sätt. Trädgårdsmästare som arbetar i storstäderna Stockholm, Malmö eller Göteborg får just ofta verkställa stadsplanerarnas planer på trädfällningar och trädflyttar, men inte så sällan även roligare trädplanteringar. Läs mer om trädfällning i Stockholm genom att klicka på denna sajt.

5 Jun 2018