VIPS

Hips Vips så blir vardagen lite enklare för familjer

Undvik att barnen får tandläkarskräck

Ni som har småbarn vet att det är viktigt att barnen får god tandvård redan från unga år. Även om mjölktänderna ramlar ur förr eller senare är det viktigt att de vänjer sig vid att gå till tandläkaren regelbundet och att upplevelsen blir till något positivt så att de inte utvecklar tandläkarskräck.

Tandvården handlar ju om mer än bara själva tänderna. Det är viktigt att gå tidigt till tandläkaren för att se till att strukturen på käken och bettet utvecklas som det är tänkt och att man sätter in åtgärder tidigt om man märker att något håller på att växa snett eller om det finns tendenser till karies, infektioner med mera. Det kan förebygga större problem i framtiden.

Välj en erfaren tandläkare

När ett barn ska gå till tandläkaren första gången är det viktigt att välja en tandläkare som är van vid och gillar att arbeta med yngre patienter. En sur och trött tandläkare som har ont om tid ger ingen positiv upplevelse, så se till att istället välja någon som specialiserar sig på att arbeta med barn och verkligen tycker att det är roligt med unga patienter.

Låt barnen ta tid på sig

Undvik stress vid tandläkarbesöket. Låt barnet ställa frågor och titta på instrumenten och allt spännande som finns i undersökningsrummet. Vissa tandläkare bjuder in förskolor på studiebesök där barnen i grupp får bekanta sig med allt från röntgenbilder och instrument till borrar, salivsug med mera. Att få titta i lugn och ro innan man själv ska på besök kan hjälpa mycket.

Som förälder kan du även förbereda barnet genom att berätta vad som kommer att hända under tandläkarbesöket. Det finns roliga pekböcker om tänder och tandvård som kan göra det hela till en spännande resa med jakt på tandtroll och andra fulingar. Låt tandläkarbesöket bli till ett äventyr och en liten present (inte godis förstås!) efter besöket brukar hjälpa lite extra för att barnet ska se fram emot nästa års tandläkarbesök också.

3 Jan 2018