VIPS

Hips Vips så blir vardagen lite enklare för familjer

Vådan att lära eget barn köra bil

Många har lärt sig köra bil med hjälp av sina egna föräldrar. Det är viktigt att den förälder som väljer att lära sin ungdom, har haft körkort i minst 5 år och har fått tillåtelser av länsstyrelsen att lära ut bilkörning. Sedan är det bara att förse sig med en stor portion tålamod för att det ska gå bra att lära sin ungdom där hemma att köra bil – eller? Går det verkligen att lära sina egna barn att köra bil, eller borde man överlåta det till någon som är professionell och som klarar av det med hjälp av sin professionalitet? Härom råder det delade meningar.

Spara pengar?

Kan man verkligen spara pengar genom att lära sitt eget barn att köra bil? Det kanske var så förut, men idag måste man ha både gas- och bromspedal för att få övningsköra med sitt eget barn, precis som på samma sätt som alla körlärare har det när de ska lära sina elever att lära sig köra bil. Och det kostar en del att installera en extra broms- och gaspedal på den egna bilen. Är det verkligen värt det? Förut räckte det med att man hade tillgång till en handbroms för att man skulle få lära någon annan köra bil, men numera har man insett att man behöver även kunna gasa för att undvika en bilolycka när någon är ute och övningskör.

Spara tid?

Går det att spara tid genom att lära sitt barn köra bil? Ja, det kan man alldeles säkert. Säg att du har skaffat både tillståndet från länsstyrelsen och monterat både gas- och bromspedal på din bil och lär ditt barn att köra bil. Ni undviker alla de stora vägarna och är ute och kör bilen på små landsvägar. Ju mer ett barn lär sig köra bilen, desto säkrare blir det för barnet att köra den. Övning ger färdighet, heter det. Och när det kommer till bilkörning stämmer det mycket väl. Ju mer de får köra bil, desto bättre är det för deras förmåga att köra bilen.

Prova intensiv körskola

Om du inte ahr möjlighet att montera en gas- pch bromspedal på din bil, kan du istället anmäla ditt barn till en intensiv körskola som garanterat ger ditt barn körkort efter några veckor. Då lär eleverna sig i köra bilen under några veckor och tar sedan körkortet inom loppet av en månad, beroende på hur mycket barnet har lärt sig köra innan dess. Här kan du läsa mer om körskola i Stockholm.

7 May 2019