VIPS

Hips Vips så blir vardagen lite enklare för familjer

Våldtäkt måste polisanmälas

En våldtäkt är en stor kränkning av integriteten och kan förutom traumat ge fysiska skador. Polisanmäl genast, åk till sjukhus direkt, och anlita en advokat.

Det kan kännas pinsamt att anmäla en våldtäkt, speciellt för den som själv har följt med frivilligt på en biltur eller en första dejt. Men en våldtäkt är så pass integritetskränkande att man inte kan bortse från att det får följder. Genom att du anmäler saken kanske du kan avstyra att samme gärningsman överfaller fler offer.

Våldtäkt är ett brott som har straffskalan fängelse, och därför får du gratis hjälp av en advokat, så kallat målsägandebiträde, både när brottet utreds och när det blir rättegång. Det kan kännas jobbigt att gå igenom alla detaljerna igen och så offentligt, men det är nödvändigt att beivra brott som bör leda till ett rejält straff.

DNA-prover tas efter våldtäkt

Det är viktigt att säkra bevis direkt, så därför dokumenteras skador som blåmärken eller sår, och man tar DNA-prover som kan avslöja gärningsmannens identitet. Det är därför du ska bege dig till sjukhus direkt, så att bevisen är så färska som möjligt. Det är också en välgärning mot framtida offer att polisen fångar in brottslingar så fort man kan.

Tänk därför inte att du är medskyldig på något sätt. Ett nej ska respekteras, och man ska kunna gå ut och roa sig och umgås med folk utan att behöva riskera att bli överfallen. De allra flesta är överens om detta, men det är viktigt att man vågar anmäla alla som är kriminella. Läs vidare för mer information här: våldtäkt.com

14 Jul 2022