VIPS

Hips Vips så blir vardagen lite enklare för familjer

Vara pedagogisk med barnen och städa tillsammans

Hur är det med dina barn? Är de med och städar? Ibland kan man ha svårt med tålamodet och tycker att allt går smidigare ifall man själv städar hemma. Och det är bra. Ibland måste man bara få vara självisk och få göra som man känner för. Men vi vill ändå uppmuntra till att låta barnen vara med i städprocessen. Då kan det vara bra att låta barnen vara del av städningen. Är man som förälder konsekvent, kan barnen känna ansvar för att det är städat hemma. Det minsta de ska göra är att städa det egna rummet. Men låt dem även vara med och städa fler rum hemma; som kök, vardagsrum eller toalett. Om de är med om att göra det, då lär de sig att hålla mer rent hemma än om de lär sig att det inte spelar någon roll hur de gör, det blir ändå städat av någon annan.

Svårt vara pedagogisk när man själv är trött

Däremot är det lätt att man själv är trött som vuxen. I sådana tillfällen är det svårt att vara konsekvent när det kommer till städning. Små barn är så gärna med om att städa, de vill vara med vid disken, matlagningen, dammsuga och moppa – i en kvart, ungefär. Sedan orkar de inte längre och vill hellre göra annat. När barnen är större, är det inte ens roligt en kvart. Man får muta och hota om vartannat. Muta med månadspeng, och hota med indragen dito om de inte städar. Det brukar hjälpa tills de är i tonåren. Då vill de inte vara med och städa, då betalar de för att slippa städa. Så hur gör man då?

Ibland vill man ju bara ha roligt med barnen

Man kanske bestämmer sig för att man kan ha det roligare i familjen än att gräla om städning. Man kan faktiskt anlita en städfirma, så att man tillsammans kan göra roliga saker med sina stora barn; bowla, gå på bio, åka skidor och träna med sina barn. Det är kvalitetstid. Barnåren och ungdomsåren går så snabbt. Ska man som förälder och barn, klara av tonåren utan en massa problem är det lättare om man har en bra relation till sina barn, och en bra relation får man först när man umgås tillsammans.

Därför kan man anlita proffsen till städningen. Just därför, att man faktiskt hellre vill ha kvalitetstid med sina stora barn, som man kan leta efter en bra städfirma. Vill du veta mer om hemstädning kan du läsa här.

6 Apr 2018