VIPS

Hips Vips så blir vardagen lite enklare för familjer

Vilka klimatsmarta val kan man göra?

Vilka klimatsmarta val kan man göra - hur kan man hjälpa till att bromsa den negativa utvecklingen gällande vårt klimat? I dessa tider så söker de flesta av oss vägar att bidra till en bättre värld; vi vet att man tillsammans - genom gemensamma krafter och ansträngning även i det lilla - kan göra en stor skillnad. Det behöver inte handla om några större uppoffringar. Varje liten detalj kan i det långa loppet ha en stor, positiv påverkan.

Vad kan du göra? I vissa fall kan det kännas hopplöst. Världen står inför randen av en katastrof och även om man själv vill bidra så står man handfallen inför det faktum att världens ledare verkar rycka på axlarna åt allting. Om inte de vill bidra - varför ska då alla andra skjuta in sina polletter i potten? Det här kommer att ändras.

Redan nu ser man att jättarna håller på att vackla; situationen är ohållbar - att man varje fredag kan se gigantiska klimatprotester världen över går inte att ignorera och borsta bort. Anförda av Greta Thunberg - Årets Person av Time Magazine - så går ungdomar världen över ur huse för att få till en förändring. Det är deras värld och det talar för att denna tungrodda skuta ska kunna vändas. Till dess: håll ut, bidra och dra ditt strå till stacken!

Här är några saker du kan göra

Vi tänkte rada upp en lista på klimatsmarta val som är möjliga att göra och som inte kräver någon större uppoffring. Det handlar mycket om att ändra sina vanor, att tänka sig för och vara beredd att göra små justeringar i sina dagliga rutiner. Många av tipsen har dessutom en annan uppsida och detta i form av att man kan få en bättre ekonomi. Det är alltid en incitament som brukar fungera.

Kanske är det också slutligen det som kommer att skapa den stora omställningen som vi alla väntar på från världens ledare? Så länge de fortfarande tjänar pengar på olja, kol och annan icke-förnybar energi så kommer det att fortsätta. De nya innovationerna väntar runt hörnet; nu gäller det bara att göra dessa lönsamma också.

  • Sopsortera. Det är något som vi i Sverige är bra på - men man kan alltid bli bättre. Har du problem med att placera alla saker i de givna kärlen så finns det smarta lösningar som förenklar processen. IKEA har bland annat många yteffektiva kärl som rymmer väldigt mycket skräp. Gör det till en vana att åka med dina sopor mer frekvent, då blir det lättare att hålla efter.
  • Sluta med läsk och vatten från affären. Sverige är lite av en paradox i den här frågan. Vi har ett av världens absolut bästa system vad gäller kranvatten och vi kan dricka direkt från våra hem utan att behöva rena någonting. Trots detta så köper vi mest vatten per capita. Det är inte bara dumt för miljön - det är otroligt korkat även för privatekonomin. Investera i en sodastreamer och använd en flaska av metall. Genom detta så kommer plasten att fasas ut och du kommer att tjäna pengar på köpet. Säg att en sodastream kostar omkring 600 kronor. Det krävs inte särskilt många besök på Pressbyrån för att köpa vatten a´25 kronor flaskan för att nå den summan, eller hur?
  • Cykla. I ärlighetens namn: hur många gånger tar du bilen i onödan? Många resor sker av vana och av lättja snarare än av ett absolut behov. Vi har all förståelse för att man måste ta bilen i vissa lägen - för en del så handlar det om en livsviktighet för att kunna arbeta. Men, i större städer finns det andra alternativ i form av kollektivtrafik, cykelvägar och där man dessutom kan anmäla sig till en bilpool om man måste ha en bil vid något tillfälle. Det här sparar du pengar på och får på köpet lite bättre flås!
  • Matlådor. Vi lagar för stora portioner och det bidrar till att Sverige är en av de största producenterna av matsvinn. Dagligen kastar vi flera ton mat och det är inte direkt smickrande. Lösningen är enkel. Ta med matlådor till jobbet. Frys in mat i hemmet. Du kommer alltid ha tillgång till mat som du gjort själv och du kommer därtill att spara pengar. Hur mycket kostar en lunch på stan och vad innehåller den? Ta kontroll över vad du stoppar i dig och spara tusenlappar varje månad. Matlådor minskar definitivt matsvinnet och kan du även lära dig att handla efter behov snarare än lust så finns det ytterligare ett sätt att bidra till en bättre miljö. Handla inte mer än du behöver och testa gärna matkassar eller att storhandla efter en färdig lista.
19 Sep 2020